nlc.hu
Egészség
Újra szmogriadót hirdettek Budapesten

Újra szmogriadót hirdettek Budapesten

A szálló por szintje ismét meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a főpolgármester február 15-én ismét szmogriadót rendelt el Budapesten. Kérik, aki teheti, péntekig lehetőség szerint inkább a tömegközlekedést válassza az autózás helyett.

Tarlós István főpolgármester Budapesten ismét elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szálló por légszennyezettségi szintje február 13-án három, 14-én pedig négy mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a borult, ködös időjárás miatt a légszennyezettség szerdán sem javul, többnyire a tájékoztatási szint körül alakul, sőt a riasztási szintet is meghaladhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, pénteken napközben ugyanakkor már nagyobb mértékű javulás várható.

A Fővárosi Önkormányzat a kertvárosi peremkerületekben élőktől kéri, az újabb szmogriadó miatt lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, valamint, mindenkit arra kér, ha teheti, autója helyett használja szerdán és csütörtökön a tömegközlekedést.

A légszennyezettségi szint jelenleg leginkább a gyerekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre jelent veszélyt. Ők lehetőleg minél rövidebb ideig tartózkodjanak a szabad levegőn.

Budapesten legutóbb éppen két héttel ezelőtt, február 1-jén léptették érvénybe a szmogriadót, majd a kora esti órákban a levegő minőségének javulását követően visszavonták a tájékoztatási fokozatot.

Ismét nagy a szmog Budapesten
Ismét nagy a szmog Budapesten (fotó: Balogh Zoltán – MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top