Egészség

Ha tényleg változást akarnak, több ápoló és lényeges béremelés kell

Kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolókat képeznek nemsokára Magyarországon, így nálunk is elindulhat a non-doktori rendszer. Ez nagyon jó és praktikus gondolat, hiszen ezzel az orvosok válláról lekerülhet jó néhány feladat, de mi lesz az amúgy is túlterhelt ápolókkal, akik még több dolgot lesznek kénytelenek ezentúl megcsinálni? És belőlük sokkal kevesebb van, mint orvosból…

Nem újdonság, ezt a világ több országában is így csinálják, hiszen kézenfekvő: orvosok helyett bizonyos ellátásokat magasan képzett ápolók nyújtanak. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, dr. Soós Adrianna azt mondja, hogy az egész szakma örül ennek a kezdeményezésnek, azonban a tervnek vannak bizonyos buktatói is.

Tényleg ésszerű változtatás, hiszen rengeteg magasan képzett ápoló és szakasszisztens van, nem is beszélve a diplomás ápolókról. Ők gyakorlatilag ugyanolyan munkát látnak el, mint az összes többi ápoló, éppen azért, mert nincsenek jól differenciálva a feladatok. Ma még ugyanis sok esetben tisztázatlan, hogy mi orvosi feladat, és mi az, amit egy diplomás ápoló is megtehet, vagy egy szakápoló. Ezeket egyértelművé kell tenni. Ami viszont nehezítheti a helyzetet, az az, hogy az orvosokból is nagy hiány van, de a nővérekből még inkább. Az ő nyakukba egyre több feladat szakad, mert az alapvető ápolási feladatokat is el kell végezniük. A leginkább hiányos terület az intenzív terápia és az onkológiai ellátás, az itt dolgozók vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve. És a fizetések közel sem elég magasak.”

A magasan képzett ápolókat meg is kellene fizetni

“Ideális esetben háromféle ápolót is lehetne alkalmazni: segédápolót, ápolót és diplomás ápolót, úgy, hogy mindegyiküknek más és más legyen a feladata. Erre ma egyetlen magyar kórháznak sincs pénze, jelentkező pedig szintén nem akad kellő mennyiségben. Ebben a szegmensben a hiányt már csak anyagi elismeréssel lehet kompenzálni, ugyanis ma már nemcsak külföldre, hanem bármilyen más szektorba elmennek dolgozni az ápolók az országon belül, hiszen a mostani fizetésüket mindenütt megkapják, és nem kell három műszakban robotolni, óriási felelősséggel a vállukon. Ma egy teljesen képzetlen segédápoló 127 500 forint fizetést kap az első munkanapján. Ennyit szerintem bárhol megkaphat, akkor nem logikus, hogy pont az egészségügybe jön majd dolgozni, ahol heti 60 óra a munkaidő. Egy középfokú végzettséggel dolgozó ápoló kap 161 000 forintot, de ugyanennyi fizetést visz haza a 30 éve ott dolgozó ápolónő is. Egy kezdő diplomás ápoló fizetése bruttó 200 000 forint, vagyis nincs hatalmas különbség az összegekben, ez jól látható. Ha valóban változást akarnak, akkor több ápolóra van szükség, ahhoz pedig lényeges béremelésre, különben senki sem jön ide dolgozni, és nem lesz kinek kiosztani a differenciált feladatokat” – mondta el a dr. Soós Adrianna, szakszervezeti elnök.

Ősszel már három vidéki egyetemen megkezdik a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek képzését. A tervek szerint ők vizsgálják majd a krónikus betegeket, ellenőrizhetik a leleteket, és újabb adag gyógyszert is felírhatnak. A jogszabály régóta létezik, és lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzését követően, másfél éves egyetemi képzés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget. Egyelőre hat specializációra lehet jelentkezni: ezek az alapellátás, a sürgősség, az idősgondozás, a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top