Aktuális

Nagy bajba kerülnek az angolul nem tudó magyar ápolók

Angliában mostantól szigorúan tesztelik szóban és írásban azoknak a külföldieknek a nyelvtudását, akik az egészségügyben szeretnének munkát vállalni. Akinek hiányos az angolja, előbb a nyelvet kell megtanulnia.

Minden európai uniós országból érkező ápoló- és szülésznőnek bizonyítania kell, hogy folyékonyan beszél angolul. Mindez azt jelenti, hogy aki nem rendelkezik megfelelő angoltudással, annak, ha nem akar hazamenni, előbb nyelvi képzésen kell részt vennie. Az új szabályozást egy 2008-as eset indította el, amikor egy német orvos túlórázás alatt véletlenül halálos mennyiségű nyugtatót adott egy betegnek.

Az újonnan jelentkező egészségügyi dolgozók mellett a már Angliában dolgozó ápolónők esetében is felmérik a szövegértést és azt is, mennyire beszélik folyékonyan a nyelvet. Jelenlegi adatok szerint 690 ezer nővér és szülésznő dolgozik Nagy-Britanniában, közülük 66 ezer nem EU-s országból érkezett.

Komoly nyelvtudásra lesz szükséged, ha az angol egészségügyben szeretnél dolgozni

A szigorítás ellenére Nagy-Britanniába még több nővért várnak, októberben például feloldották a tengerentúli egészségügyi munkavállalókra vonatkozó korlátozást is – írja az Index.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top