A hétfőn közzétett tanulmány szerint könnyebben megelőzhetjük a mellrák kialakulását, ha mindennap fogyasztunk diót, gyümölcsöket, halat. A World Cancer Research Fund kutatása szerint 40 százalékkal csökken a betegség kialakulásnak veszélye azt követően, hogy a mediterrán étrendre váltunk, amely az életminőséget is javítja.
Még csak a legfinomabb falatokról sem kell lemondanunk, hiszen a mediterrán étrend tartalmaz olívaolajat, különböző halakat, gyümölcsöket, diót, zöldségeket és teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket. Az étrend betartásával nem csupán a mellrák kialakulása előzhető meg, a kutatók arra jutottak, a szélütés avagy stroke, és a szívbetegségek veszélye is drasztikus mértékben csökkenthető.
A Stanford Egyetem docense szerint “az emlőrákos esetek többségében a daganatok növekedését az ösztrogén ösztönzi, ugyanakkor keveset lehet tudni az ER-negatív tumorokról. A magas glikémiás terhelés nagyobb inzulinkiválasztódást von maga után. A magas inzulinszintet viszont már eddig is bizonyos tumorfajtákkal hozták összefüggésbe. Valószínűleg arról lehet szó, hogy az inzulin valamiképp elősegítheti a daganatok növekedését”.
A megoldást a kutatók tehát a szénhidrátbevitel mérséklésében látják, erre pedig tökéletes megoldás a mediterrán étrend követése.
(Híradó)