Egészség

Állandóan éhes vagy? Ez lehet az oka!

Valójában elég elkeserítő folyamatosan éhesnek lenni, még rövidesen az után is, hogy betermeltünk egy tányér kiadós ételt. Sok oka lehet, ha állandó éhségérzet kínoz – ez az 5 legvalószínűbb.

1. Túl sok szénhidrátot eszel

Nem mindegy, hogy mivel tápláljuk a testünket, ha éhesnek érezzük magunkat. A szénhidrátokat a test gyorsan cukorrá bontja, ami aztán gyorsan feltornázza a vércukorszintünket, de csak azért, hogy onnan aztán hamar le is zuhanjon. Ahogy a cukor kiürül a vérből, újra jelentkezik az éhségérzet, ami még éjszaka is felkelthet minket egy nagy adag vacsorára fogyasztott spagetti után. A legjobb, ha kerüljük a finomított szénhidrátokat, és fehér lisztből készült tészták helyett inkább magokat vagy mondjuk édesburgonyát fogyasztunk.

2. Nem alszol eleget

Elsőre talán furcsának tűnhet, de az alvás is kapcsolatban áll éhségérzetünkkel. Ha keveset alszunk, a testünkben stresszhormonok kezdenek termelődni, olyanok is, amik éhségérzetet idézhetnek elő. Ha hosszútávon nem megfelelően alszunk, az lassú, alattomos súlygyarapodáshoz is vezethet.

Állandóan éhes vagy? Ez lehet az oka! 

3. Dehidratált vagy

Ugyanígy az is kulcsfontosságú, hogy megfelelően hidratáljuk szervezetünet. Ez azért is fontos, mert az agy a szomjúságot tévesen éhségként azonosíthatja, így lehet, hogy enni akarunk majd, amikor valójában csak egy pohár vízre lenne szükségünk. A legjobb, ha figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre az étkezések között, de ügyeljünk arra is, hogy evés előtt, alatt vagy után közvetlenül ne fogyasszunk túl sok folyadékot  ez kimondottan rossz hatással lehet emésztésünkre.

4. Menstruálni fogsz

Rengeteg nő érez fokozott éhségérzetet a menstruáció előtti (az ovulációtól kezdődő) időszakban és a menstruáció alatt, sőt sokan vannak olyanok is, akik mindenféle bizarr ételkombinációt kívánnak ilyenkor. Ez pocsék helyzet, de ilyenkor is érdemes figyelni, hogy mit eszünk: kerüljük a cukorban és szénhidrátban gazdag ételeket, és válasszunk inkább proteinben dús fogásokat, például halakat vagy olajos magvakat.

5. Kettő helyet eszel

Ez viszonylag speciális helyzet, épp ezért a szabályok is speciálisak: a terhesség alatt megnövekedett étvággyal nem kell hadakozni, ezért az önsanyargatás sem megfelelő út, viszont mindenképpen válogassuk meg, milyen ételek kerülnek a tányérunkra! Tápanyagokban gazdag, egészséges ételeket együnk, amik nekünk és a bennünk növekvő babának is jót tesznek majd!

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top