Egészség

Elkeserítő! Évente 12 ezren veszítik el a látásukat

A magyarok látásáról készített felmérést a Semmelweis Egyetem. Az eredmény elkeserítő. Évente 12 ezer ember vakulhat meg az ötven év feletti korosztályban.

Először készült az 50 év feletti magyar lakosság körében ilyen nagyszabású felmérés. A Semmelweis Egyetem (SE) szakemberei az emberek látását vizsgálták, amellyel 10-15 évre előre megbecsülhetik a szürkehályog-műtétek számát. Míg 20 évvel ezelőtt évi 20-22 ezer hályogműtétet végeztek Magyarországon, addig 2016-ban ez a szám 90 ezerre emelkedett, hamarosan pedig elérheti az évi 120-130 ezret.

A felmérésből az is kiderült, hazánkban évente 12 ezren veszítik el látásukat szürke hályog miatt, pedig az műtéttel elkerülhető lenne. Ezek az emberek vagy félnek az operációtól, vagy úgy gondolják, nincs szükségük arra. A műtétek árát az egészségbiztosító téríti meg. Ugyanakkor minden ötödik betegnek multifokális vagy cilinderes lencsére lenne szüksége, amit a biztosítás nem fedez, így azt saját zsebből kell kifizetniük. Sokak számára ez akkor luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak. Anyagi okok is állnak tehát az elkeserítő statisztika hátterében.

A Világgazdaság úgy tudja, ha minden jól alakul, hamarosan a multifokális és a cilinderes műlencsék beültetését is finanszírozni fogja az egészségbiztosító, így remélhető, hogy egyre kevesebben veszítik el szürkehályog megbetegedés miatt véglegesen a látásukat.

12 ezren veszítik el látásukat szürkehályog miatt
12 ezren veszítik el látásukat szürkehályog miatt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top