A kutatók a Framingham Heart Study elnevezésű nagyszabású kardiológiai kutatás 2888, nagyrészt fehér bőrű, 45 éves kor feletti résztvevőjét vonták be az agyi érkatasztrófa és 1484 hatvan év feletti résztvevőjét a demencia előfordulását vizsgáló tanulmányukba. Tíz évig követték nyomon az alanyokat, és vizsgálták, mely alanyoknál jelentkezett agyi érkatasztrófa vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.
Tíz év után a stroke előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 97-en (3 százalék) szenvedtek agyi érkatasztrófát, közülük 82-en iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke-on estek át, míg a demencia előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 81-nél (5 százalék) alakult ki időskori elbutulás, közülük 63 alanynál Alzheimer-kórt – a demencia leggyakoribb formáját – diagnosztizáltak.
A különböző befolyásoló tényezők, úgy mint az életkor, a nem, a kalóriabevitel és az iskolai végzettség figyelembe vételét követően a kutatók arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta legalább egy diétás üdítőt megittak, háromszor nagyobb volt az iszkémiás stroke jelentkezésének a valószínűsége, és 2,9-szer nagyobb eséllyel alakult ki náluk Alzheimer-kór.
“Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a diétás üdítők nem jelentenek egészséges választást – mondta Matthew Pase, a tanulmány egyik szerzője. – Azt tanácsoljuk, hogy az emberek rendszeresen igyanak vizet a cukros vagy mesterséges édesítőket tartalmazó üdítők helyett” – tette hozzá a szakember.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült, és nem tud ok-okozati összefüggést kimutatni. Úgy vélik, tovább kell vizsgálni ezt a területet.