Egészség

Tényleg elhízáshoz vezetnek a light üdítők?

Diétás megnevezésük ellenére mára kiderült, hogy ezek az üdítők egyáltalán szolgálják a hatékony fogyókúrát.

Tényleg elhízáshoz vezetnek a light üdítők?

De vajon egyenesen elhízáshoz vezet-e a light kóla és társai? 

Számos kutatás szerint a válasz igen. Az első ilyet a texasi egyetem végezte: 3600 ember üdítőital-fogyasztási szokásait vizsgálták 7-8 éven keresztül. Az eredmény szerint minél több diétás italt fogyasztott egy illető, annál nagyobb lett a testtömegindexe és az elhízás kockázata.

Ugyanez a kutatócsoport 2015-ben újabb publikációt adott ki a témában. Ebben a kísérletben 749 embert kilenc éven át kísértek figyelemmel, és arra jutottak, hogy akik napi egy diétás üdítőt fogyasztanak, idővel minimum 7 centiméterrel vastagabb derékbőségre tesznek szert! 

Ezek szerint az összefüggés a hízás és a diétás italok között egyértelmű, de mégse vegyünk rá mérget: ezekben a vizsgálatokban ugyanis az üdítőital-fogyasztási szokásokon kívül semmi másra nem voltak kíváncsiak. Nem tudjuk, hogy az adott emberek mennyit sportolnak, milyen étrendet folytatnak, vagy milyen munkát végeznek. 

Szóval, ha a light vagy zero kóla a gyengéd, mértékkel engedhetsz neki – kiegyensúlyozott étrend és egészséges életmód mellett. De azt ne feledd, hogy hiába nem hizlal annyira, mint cukros társai, azért a sima víz jótékony hatásaival messze nem ér fel!

Forrás: Skinny Mom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top