Egészség

Egy 18 éves mexikói fiú feltalálta a melltartót, amely felismeri a mellrákot

A fiatal fiút saját édesanyja inspirálta, aki jelenleg is küzd a betegséggel.
Egy 18 éves mexikói lány feltalálta a melltartót, ami felismeri a mellrákot

Julian Rios Cantu még csak alig 18 éves, de máris rengeteget tett azért, hogy segítsen megelőzni egy rengeteg nőt érintő betegséget. A fiatal mexikói fiú találmánya egy speciális melltartó, amely 200 bioszenzorral felszerelve érzékeli a női mell formájának, súlyának és hőmérsékletének változásait, így hozzájárulhat a mellrák időben való felismeréséhez. A melltartót elsősorban azok számára fejlesztették ki, akik genetikai hajlamuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, és akik most már az EVA névre keresztelt találmánynak köszönhetően idejében észrevehetik a mell daganatos megbetegedéseit.

Rios Cantu azt mondja, a melltartó azért praktikus, mert a mellek mindig azonos pozícióban helyezkednek el benne, így jól monitorozhatóak a segítségével. A megnövekedett hőmérséklet például a vérbőségre utalhat, amely mögött rákos daganat is állhat, de a megváltozott forma és súly is felhívhatja a figyelmet a csomókra.

A fiatal fiú egyelőre még csak diák, de találmányával máris elvitte a Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) fődíját a kutatásaira szánt 20 000 dolláros nyereménnyel együtt.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top