Egészség

Orbánc? Ne ess kétségbe, gyógyítható!

A nyári melegben egyre több ruhadarab kerül le rólunk, és ezzel egyenesen arányosan egyre több testrészünk lesz fedetlen. A kezeletlen bőrbetegségek azon túl, hogy csúnyán néznek ki, fájdalmasak, és súlyos szövődményekkel is járhatnak.

Az orbánc, amely nem összekeverendő az ótvarral vagy esetleg az övsömörrel, kellemetlen, akár lázas tünetekkel járó bőrbetegség, amit szakorvos segítségével kezelni kell. A laikusok számára könnyen összekeverhető más kevésbé agresszív bőrbetegségekkel is, melyek allergiás reakció formájában jelennek meg.

Az orbánc tünetei

Az orbánc a bőr gyulladásos fertőző betegsége, ami leggyakrabban az arcon, illetve a lábszáron jelenik meg. Jellemzően nagyobb kiterjedésű, élénk színű bőrpirosságot okoz az orbánc, magas láz, hidegrázás is jelentkezhet, a beteg bőrfelület pedig gyakran forró és duzzadt. Sok esetben, főleg, ha nem kezelik időben, hólyagossá, fekélyessé válhat a bőrfelszín. Nagyon kellemetlen és fájdalmas.

Orbánc? Ne ess kétségbe, gyógyítható!

Az orbáncot kiváltó okok

Azért a lábon és az arcon jelenik meg az orbánc a leggyakrabban, mert ezeken a helyeken fordulnak elő gombás vagy vírusos fertőzések okozta sebek: a lábujjak között gombafertőzés miatt berepedt bőr vagy ajakherpesz. A sebes bőrfelületen keresztül aztán baktériumok (Streptococcus beta-maemolyticus vagy Staphylococcus) jutnak a szervezetbe, a nyirokerekbe bekerülve pedig a bőr felszíni rétegeiben továbbterjednek.

Az orbánc kezelése

Az orbánc leggyorsabb és leghatékonyabb kezelése érdekében legjobb, ha rögtön az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulunk. Antibiotikumos kezelés az orvos által előírt mennyiségben segíteni fog, amit pedig mi tehetünk a gyógyulás érdekében, hogy felpolcoljuk a beteg lábat. De az orbánc hideg vizes borogatással is hűthető. Orvossal konzultálva fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk. Az orbánc egészséges immunrendszerű, ép bőrfelületet nem fertőz meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top