Egészség

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a dohányzást

A pozitív irányú változás gyakorlatilag azonnal elkezdődik.

Mindenki tudja, hogy dohányozni roppant egészségtelen, és emberek milliói próbálkoznak meg mindennap a leszokással. Ha te is ebben a cipőben jársz, talán lelkesítően hat, ha megtudod, milyen pozitív változások indulnak be a testedben gyakorlatilag azonnal az után, hogy elszívtad az utolsó szálat, és hogy ezek a pozitív hatások még hosszú évek múlva is kimutathatók.

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a dohányzást

20 perccel az utolsó szál cigi elszívása után. A pulzus normalizálódik, javul a keringési funkció, az ujjak és a lábujjak érzékenysége nő.

12 órával az utolsó szál cigi elszívása után. Meredeken csökken a vérben a szén-monoxid szintje, míg az oxigéné nő. A vérkép normálissá válik.

2-3 héttel az utolsó szál cigi elszívása után. Csökken a szívinfarktus kockázata, a nikotinfüggőség tünetei megszűnnek. Javul a perifériás keringési funkció, és jelentősen jobb lesz a tüdő működése.

1–9 hónappal az utolsó szál cigi elszívása után. A dohányzás okozta köhögés és zihálás lassan megszűnik, ahogy kitisztul a tüdő.

1 évvel az utolsó szál cigi elszívása után. A bőr már egészséges színű, és rugalmasabb is. A szívbetegségek kockázata a felére csökken.

5 évvel az utolsó szál cigi elszívása után. A keringési funkció teljesen normálissá válik, a stroke kockázata ugyanakkora, mint egy nem dohányzó esetében. Az ideg- és az immunrendszer működése a többszörösére javul.

10 évvel az utolsó szál cigi elszívása után. A tüdőrák kockázata már csak feleakkora, mint egy dohányosnál. Ugyancsak alacsonyabb a szájüregi, a torok-, a nyelőcső-, a vese- és a hasnyálmirigyrák kockázata.

15 évvel az utolsó szál cigi elszívása után. Az érszűkület miatti szívbetegségek és a rák kockázata ugyanakkora, mint egy nem dohányzó esetében.

Forrás: brightside.me

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top