Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne – derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.
A 860 gyermek megkérdezésével készített vizsgálatból kiderült, hogy a 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze
- 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot,
- 42 százalékuk csak hetente 1-2 alkalommal,
- 16 százalékuk hetente egyszer,
- 28 százalékuk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt
élőflórás joghurtkészítményeket.
A felmérés szerint a gyermekek tejtermékfogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyerek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos.
A gyermekek körében az azonban már kevésbé ismert – mindössze 42 százalékuk tudta helyesen –, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását.
A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefír, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.
A nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Gyerekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását.