Japánban ismét kitaláltak valami újat, mégpedig a fokhagymából készült kávét. Az elsőre furcsának tűnő termék ötlete egy japán nyugdíjastól származik, aki kifejlesztette és szabadalmaztatta is találmányát. A 74 éves Simotai Jokimoto januárban kezdte árulni fokhagymából készülő kávéját az Aomori prefektúra két ajándékboltjában, de telefonon is lehet tőle rendelni.
A japán Aomori városát a fokhagyma fővárosaként is emlegetik. Számos bizarr fokhagymás terméket készítenek itt a fokhagymás fagylalttól kezdve a fokhagymás sörön át legújabban a fokhagymás kóláig.
Simotai visszaemlékezés szerint 30 éve felfedezte a fokhagymakávét, amikor egyszer elégette a sült fokhagymás steaket. A megperzselődött fokhagymát összetörte egy kiskanállal, majd forró vízzel öntötte fel. Amikor megkóstolta, meglepte, hogy mennyire hasonlít az íze a kávéra.
Nyugdíjasként első dolga volt, hogy kifejlessze a terméket, amelyet mára tökéletesített: elektromos kemencében süti meg a fokhagymát, majd amikor kihűlt, összetöri és kicsöpögteti. A szabadalmi jogokat 2015-ben szerezte meg a találmányra.
Bár a különleges kávéfélének pirítottfokhagyma-aromája van, a fogyasztónak mégsem lesz tőle rossz lehelete, mivel a sütés elveszi az erős fokhagymás ízt.