Egészség

Ezért jobb nyitott ablaknál aludni

17 diák alvásán keresztül tesztelték, jobbat tesz-e nekik a nyitott ablak éjszaka.

Bár a közelgő téli hideg beköszöntével elképzelhetetennek tűnik a nyitott ablaknál való alvás, kutatások szerint mégis jobbat tesz a békés alvásunknak és így az egészségünknek is a beáramló friss levegő.

Ez azért van, mert szervezetünk éjjel sok oxigént igényel, a friss levegővel pedig a szobában lévő szén-dioxid-mennyiség kiegyenlítődik, ami jobb életminőséghez vezet. 

Egy, az Indoor Air folyóiratban megjelent tanulmány 17 diák alvásmintáját követte, amihez tudósok mozgásérzékelőket használtak, egyrészt a mozgás megfigyeléséhez, másrészt a mért szén-dioxid-szinthez, illetve megkérték a résztvevőket, hogy vezessenek alvásnaplót.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik nyitott ablaknál aludtak, azoknak az alvási minősége jobb volt, és nem is mocorogtak vagy forgolódtak annyit, mint a csukott ablaknál alvó társaik. Ezt azzal indokolták meg a tudósok, hogy az alacsonyabb mennyiségű szén-dioxid mélyebb alvást eredményez, mivel a beáramló oxigén miatt egyenletesebb marad az ember légzése alvás közben is.

Persze nem lehet általánosítani, sajnos van, aki nyitott ablaknál is rossz alvó marad, és fordítva, mindenesetre egy próbát megér a kísérlet, de talán inkább a melegebb napokon. 

House Beautiful

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top