Egészség

Sértegetve gyógyítja a skizofréniát a számítógép

Bizarr, de ígéretesnek tűnő terápiás módszert fejlesztettek ki, amellyel a skizofrén epizódoktól szenvedő pácienseket gyógyítanák egy rossz modorú komputer segítségével.

„Szemét vagy. Egy darab szemét. Csak a helyet foglalod” – mondja a számítógép képernyőjén látható, úgynevezett avatár a gép előtt ülő fiatal nőnek. A nő skizofréniától szenved.

„Kérlek, hagyj békén” – válaszolja a nő, először félénken, azonban egy kis idő elteltével összeszedi a bátorságát és határozottan felcsattan: „nem figyelek rád többé!”

A különös rituálét brit kutatók fejlesztették ki, akik szerint az innovatív módszer hatékony lehet azoknak a kezelésére, akik „hangokat hallanak” a fejükben.

Az avatár terápia arcot ad a skizofréneket fenyegető hangoknak (Fotó: King’s College)

Az eddigi tapasztalatok alapján ígéretesnek tűnik a megoldás: eddig 75-en vettek részt az avatár terápiának nevezett kezelésen, az elmúlt három hónap során. Közülük hét páciensnél teljesen megszűnt az a jelenség, hogy belső hangokat hallanak, míg a többségnél jelentősen csökkent az ilyen epizódok száma, legalábbis erről számolt be Tom Craig, a King’s College London munkatársa, a kutatás vezetője.

A kontrollcsoport szintén 75 főből állt, ők hagyományos terápiás beszélgetéseken vettek részt. Esetükben két olyan alany volt, akiknél megszűntek a hangok. A kutatók hangsúlyozták, hogy mindeközben a kísérletben részt vevő két csoport tagjai folyamatosan szedték az előírt gyógyszereiket.

Craig szerint a skizofrén páciensek nagyjából kétharmadánál fordul elő, hogy képzeletbeli hangokat hallanak, akik jellemzően sértegetik, vagy fenyegetik őket. Azok, akik átéltek már ilyet, azt mondták, sokszor tehetetlennek, gyengének érzik magukat a hangokkal szemben. A gyógyszeres kezelés ugyan valamelyest csökkenti a tüneteket, de átlagosan minden negyedik páciens továbbra is hallja a hangokat.

Az új megközelítés megtanítja az érintetteknek, hogyan álljanak a sarkukra a képzelt hangokkal szemben. A kísérletben részt vevő, összesen 150 páciens mindegyike átélt már hasonló hallucinációt, átlagosan akár 3-4 hang is kísértheti őket.

A kezelés első lépéseként a páciens a terapeutájával közösen létrehoz egy digitális arcot, egy avatárt, amit a képzeletbeli hanghoz társítanak. A számítógépen még a hang magasságát is lehet állítani, illetve meg lehet adni, hogy milyen típusú dolgokat szokott hallani az érintett. Ezután hat, egyenként 50 perces kezelés során a páciensek megtanulják, hogyan szálljanak szembe az így „megtestesített” hangokkal, természetesen a terapeuták folyamatos felügyeletével.

„Az egész élmény célja, hogy a félelmetes kiindulási helyzetet olyanná alakítsa, ahol az érintett kezében van az irányítás – magyarázta a szakember. – Úgy vélem, ez komoly előrelépés, ami idővel rutinná válhat a terápiás kezelések során.”

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a skizofrénia világszerte több mint húszmillió embert érint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top