Egészség

„Gyorsabban visszanő, mint gondolnátok” – frizurakészítés kemoterápia után

Mostanában volt négy éve, hogy kihullott az összes hajam. Na nem az “idegállapot”-tól, hanem a fránya kemoterápiától. Sokan gondolják, hogy a rákban ez az egyik legrosszabb dolog, de nem. Ez az egyik legkisebb probléma az egészben. Összesen nyolc hónapig nem volt hajam, és amikor elkezdett nőni, nagyon élveztem, hogy csomó mindent kipróbálhatok.

Mindig hosszú hajam volt. Ja nem, egyszer levágattam. Még abban az időben, a múlt században, amikor az volt az irtó menő, ha merevre zselézte mindenki a haját. Tudjátok, amikor a boltívesre állított frufru volt trendi. De ez lényegtelen. Igazából nem jött be, szóval ahogy lehetett, vissza is növesztettem eredeti állapotra. Szép hosszúra, és be kell vallanom, hogy mielőtt beteg lettem, eszembe nem jutott, hogy valaha még nekem rövid hajam lesz. Viszont az élet máshogy gondolta, úgyhogy abból élünk, ami van.

Sokan kérdezik, hogy mennyi idő, míg visszanő. Mit és hogyan jó csinálni? Szóval, akkor most nézzük időrendben a kemoterápia utáni hajnövesztés menetét.

Az eleje igazi türelemjáték. Borzasztó. Soha ne várjátok, hogy az utolsó kemoterápia utáni napon azonnal elkezd nőni, és pár hét alatt aranyhaj lesz belőletek. Az első és legfontosabb, hogy türelmesnek kell lenni, mert a gyógyszerek még az utolsó kezelés után is néhány hétig hatnak, vagyis a hajhullásos mellékhatásuk is ugyanúgy érvényesül. Én 2014 március közepén kaptam az utolsó kezelést, és május közepére lett egybefüggő bolyhos a fejem. Igen, az egybefüggő nagyon fontos, mert az elején foltos, a fejed különböző területein más ütemben nő. És ez irtó vicces tud lenni. Mondjuk annyira nem, hogy nyilvánosan is mutogasd.

Másfél hónappal a kemó után

Az első kendő nélküli megjelenésem július elején volt, akkor már legalább igazi hajnak nézett ki, nem csak valami kis szöszmösznek. Hozzá kell tennem, hogy én a fodrászok réme vagyok. Nagyjából hetente mentem Alizhoz, a fodrászomhoz, hogy megmutassam, milyen hatalmasat nőtt a hajam, ugye, lehet már vele valamit csinálni. Ő pedig kitartóan rázta a fejét. Majdnem el is felejtettem. Ilyenkor a gyógyszerek vagy ki tudja, minek a hatására hajlamos a haj teljesen szürkén visszanőni. Engem ez zavart a legjobban. 32 éves voltam, és olyan ősz lettem, mint a nagyanyám. Nem viccelek. Úgyhogy gondoltam egyet, és jól befestettem eredeti színűre. Tudom, tudom, vannak, akik ellenzik a hajfestést, mert az káros, de szerintem sokkal károsabb, ha nem megyek utcára, mert nem bírom elviselni a szürke fejemet. Az még csak hagyján, hogy a haj szürke, de ettől a bőr is, és lássuk be, ilyenkor ez nem a legjobb tükörkép.

A következő hatalmas lépés pedig, amikor a fodrászod azt mondja, na jó, igazítsuk meg. Ez nálam július végén volt. Szerintem Aliznak fogalma sem volt róla, hogy rettegek. Szörnyen féltem, hogy elkezd nőni, és sehogy nem fog jól állni, és borzalmasan fogok kinézni. De be kell vallanom, hogy az első, amit csináltunk a kis tollaimból, annyira tetszett, hogy egy ideig csak kicsit növesztettük, inkább csak ezt variáltuk.

Én ezt a egészet úgy fogtam fel, hogy úgysem tudok mit tenni, akkor legalább kihasználom a lehetőséget, hogy kipróbáljak egy csomó új frizurát. Volt nagyon rövid, kicsit rövid, rövid, hosszabb, kicsit hosszú. Azt hiszem, most megvan az a hossz, ami kényelmes, és tetszik is. Jó, persze sokkal rövidebb idő alatt is meg lehet növeszteni. Ha nem próbálkoztunk volna annyiféle hajjal, akkor már rég megnőtt volna, de szerintem jó volt így. Nagyon izgalmas volt próbálkozni, főleg, hogy nem volt mit megbánni, hiszen nulláról kezdtük.

Az első igazítás

Szóval én azt mondom, ezzel ne foglalkozzatok. A kopaszságot simán át lehet vészelni kendőkkel és sapkákkal. Ha pedig túl vagytok a kezeléseken, gyorsabban visszanő, mint gondolnátok. Az egész öt hónapnyi kopaszság, ha mindent beleveszünk, és négy hónapnyi hajnövesztés az életemből. Most őszintén, ez semmi ahhoz képest, hogy mennyi idő eltelt azóta tünetmentesen.

De, hogy ne csak az én hajam legyen a téma, sikerült két szuper fodrászt elcsípnem, Tóth Alizt és Urbán Anikót, hogy segítsenek pár nagyon fontos és gyakori kérdést tisztázni a hajunkat illetően.

A növésnek induló hajat a borotválás tényleg gyorsabban növeszti, vagy ez csak városi legenda? Szerintem mondjuk tuti legenda, szóval én sose csináltam ilyet. Amúgy is tiszta cukik a kunkorodó összevissza szálak.

„Ez egy tévhit. A haj nem szőr, vagyis ha levágjuk, leborotváljuk, semmivel sem fog gyorsabban nőni, és nem lesz erősebb sem. Ha valamit tenni szeretnétek, hogy esetleg jobban nőjön, vagy erősebb legyen, akkor inkább vitaminokra lesz szükségetek.”

2015 nyarán

Te mit gondoltok a hajfestésről? Sokan félnek a betegség után festeni, mert úgy gondolják, hogy káros lehet. Van olyan festék, amit nyugodtan lehet használni?

„Ma már egyre több ammóniamentes és biohajfesték létezik. Ezek egyáltalán nem károsak a hajra vagy a fejbőrre, így aki a káros anyagokat szeretné kiiktatni, vagy csak egyszerűen érzékenyebb bőrű, ezeket nyugodtan használhatja.”

Amikor elkezd nőni, mekkora haj az, amivel már tudtok valamit kezdeni, hogy az ember kinézzen valahogy?

„Nem is gondolnák sokan, de már egészen rövid, akár 1-1,5 cm hosszú hajból is lehet frizurát készíteni. Persze ilyenkor főleg csak igazítgatással. De ha egy kis festékkel is feldobjuk, nagyon stílusosan meg lehet csinálni.”

Az idei frizurám

Vannak, akik nagyon félnek tőle, hogy a rövid haj rosszul fog állni nekik. Szerinted mindenkinek lehet rövid hajból is olyat csinálni, ami tetszhet? Nekem például nagyon bejött, amikor elkezdtük alakítgatni.

„Én biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ki lehet alakítani olyan frizurát, ami tetszeni fog. Persze előfordulhat, hogy nem tud valaki teljesen megbarátkozni vele, szeretné, ha gyorsan megnőne, de a rendszeres alakítás mindenképpen jót tesz, hogy a növesztés alatt is csinos legyen, ne csak úgy nőjön, ahogy gondolja. Így azért könnyebb elfogadni, ráadásul egy jó frizurát még tovább lehet fokozni jó sminkkel vagy öltözködéssel.”

És a hajhosszabbítás?

„Én annak a híve vagyok, hogy inkább hozzuk ki a rövid hajból, amit csak lehet. Stílusosat, és szépen, fokozatosan növesszük. A póthaj egyáltalán nem tesz jót, befülled a haj és a fejbőr alatta, és ez hosszú távon egyáltalán nem egészséges. Ráadásul sokba is kerül, és bár a célja az, hogy olyan legyen, mint régen a saját haj, sose lesz olyan természetes kinézete és érzete, mint amilyen volt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top