Egészség

8 jógagyakorlat stressz ellen

Az év végi nagy hajrá, az ünnepi előkészületek okozta stressz hozzájárulhat az állandósult nyomáshoz a fejünkben. Állj meg néhány pillanatra a nagy kapkodásban, szánj pár percet ezekre a jógagyakorlatokra, és a fájdalomnak nyoma sem marad.

1. Pascsimóttánászana – ülésből előrehajlás

Belégzéssel karjainkat nyújtsuk a fejünk fölé: a tenyerek egymás felé néznek. Kilégzéssel döntsük előre a törzsünket, majd fogjuk meg a jobb külső talpélt a jobb kézzel, a bal külsőt a bal kézzel. Ha a talpélünk elérhetetlen távolságban van, akkor a lábszárunk megragadása is tökéletesen elég lesz.

Balasana – gyermekpóz

Sarkunkra ülünk, a homlokunkat kényelmesen a matracra hajtjuk. A karokat lazán helyezzük a fejünk mellé.

Apasana – térdet a mellkashoz póz

Ennél egyszerűbb és kényelmesebb talán nincs is: háton fekvés és a kezünkkel a mellkasunkhoz húzzuk a térdünket.  

Ardha-macjéndrászana – félcsavart póz

Hajlítsuk be a bal térdünket, a bal lábunkat húzzuk a jobb térdünk alá. A jobb láb a talajra simul, a jobb térd felfelé néz. Fektessük a bal kart és könyököt a bal térdre. Bal kezünkkel fogjuk meg a bal lábfejet. Kilégzéskor gyengéden fordítsuk a törzset és fejet 90 fokkal jobbra, majd ismételjük a másik oldalra is.

Kapálabháti – rekeszizom-mélylégzés

Lehet állva vagy ülve végezni. Erőteljes kilégzéssel kezdjük, a hasizom hirtelen megfeszítésével préseljük ki a levegőt az orrlyukainkon át. Utána elernyesztjük a hasizmokat, és hagyjuk, hogy a belégzés magától megtörténjék. A fújtató mozgásokat hasizmunk megfeszítésével gyors egymásutánban kell végezni. 

Viparíta-karani – fél gyertyaállás

Tulajdonképp gyertyaállás anélkül, hogy megtámasztanánk a derekunkat és felemelnénk a csípőnket. A lábat sem kell megtartanunk, falnak támaszkodva csináljuk a gyakorlatot. Közben szorgosan mélyeket lélegzünk, legalább 5-10 ismétléssel.

Mardzsari – macskapóz

Négykézláb állás, kezek vállszélességben, a térdek csípőszélességben a talajon, a kar és a comb függőleges. Kilégzésre domborítás csigolyáról csigolyára, utoljára a fejünket hajtsuk le. Belégzésre a farokcsonttól indítva homorítás következik, a fejet emeljük ki utoljára. A mozgások váltása a légzés ritmusára történik, 5-10 ismétléssel.

 

Savasana – hullapóz

Azt hihetnénk, hogy itt csak heverni kell, és nem csinálni semmit. Pedig a teljes ellazulás nem is olyan könnyű. Figyeljünk rá, hogy tetőtől talpig sehol ne legyen izomfeszülés. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top