Életmód

7+1 dolog, amire a jóga megtanított – pedig még csak most kezdtem

Még tavaly nyáron hirdettek a szegedi Ligetbe jógaórát, amire kíváncsiságból elmentem. Átestem a tűzkeresztségen, és nagyon tetszett, de az ezt követő lépések elmaradtak. Egészen idén nyárig, amikor egyszer csak megjelent ugyanaz a csupa szív jógaoktató, Kádár Anita az életemben, és ismét jógázni hívott. Anita a „Jóga: Úton önmagadhoz” oldal írója, én pedig ekkor elgondolkodtam, hogy vajon lehet-e nekem ezzel az egésszel dolgom. Kíváncsivá váltam, hogy a jóga milyen új utat jelenthetne önmagam megismeréséhez. Az eredmények pedig minden előzetes elképzelésemet felülmúlták.

Íróként és Access Bars-facilitátorként eléggé elméleti volt az életem, és bizony éreztem, hogy el kellene kezdeni valami fizikai gyakorlatias dolgot is, mert az egyensúlyomhoz szükségem van rá. Két nappal az Anitával való beszélgetésem után egy jógaórán találtam magamat, ahol, bevallom, elsőre borzalmasan bénának éreztem magam. Ami nem múlt el a második órára sem, így már közel álltam ahhoz, hogy azt mondjam, ezt bizony nem nekem találták ki, köszönöm szépen, erre biztos születni kell, és nekem ez a hajó már elment. De aztán kiderült, hogy talán mégsem.

1. Legyél türelmes magaddal!

Mert végülis rávettem magam egy hosszabb hétvégi workshopra, ami akkor tökéletesen egybeesett azzal, amire szükségem volt. Stresszoldásról szólt az a három óra, és elhangzott egy varázsmondat, ami a korábban bennem tobzódó feszültséget kioldotta: „Legyél türelmes magaddal!” Ja, hogy nem kell tökéletesnek lennem? Nem kell tökéletesen csinálnom a gyakorlatokat? Mert hogy ez végül is egy folyamat? De jó!

Közben tudtam, hogy mindez többről is szól, nem csak a gyakorlatokról. Hirtelen felismertem, hogy számtalan, az életemben türelmetlenségként megjelenő helyzet pusztán a saját, Önmagammal szembeni türelmetlenségem másokra való kivetítése volt. A helyzet tudatosodásával néhány korábbi konfliktusom is értelmet nyert.

2. Nőtt a megengedésem

Ennek köszönhetően napról napra nőtt a megengedésem saját magammal szemben is. És azáltal, hogy magammal szemben nőtt a megengedésem, úgy nőtt másokkal szemben is. Vagyis az elvárásaim csökkentek. Különleges érzés volt megtapasztalni ezt a fajta lelki szabadságot, amivel saját magamat és másokat is megajándékoztam.

A megengedés titka a hibázás elismerésének lehetősége. Hogy nem kell tökéletesnek lennem, és bizony tehetem úgy a dolgokat, ahogy azok nekem működnek. Amíg az első időszakban kisebbrendűségi érzéssel vegyes szégyenérzet volt bennem a gyakorlásom közbeni tökéletlenség miatt, most már két és fél hónap rendszeres gyakorlás után sokkal könnyebb megengedni saját magamnak, hogy úgy végezzem a gyakorlatokat, ahogy aznap nekem működnek, a testem határait figyelembe véve.

3. Tudatosabbá váltam a határaimat illetően

A testem határainak felismerése és elismerése együtt járt azzal, hogy tudatosabbá kezdtem válni a saját határaimat illetően. Ez szintén magával hozta azt, hogy mennyire ismerem magamat, a működésemet, és habár korábban sem okozott gondot például, hogy nemet mondjak másoknak, kezdett egyre világosabbá válni, hogy valójában mit szeretnék, hogyan és hogyan nem. A saját határaim tiszteletben tartásával és kinyilvánításával pedig a másokkal való kapcsolatom is egyértelműbb, tisztább és sokszor egyszerűbb lett.  

4.  Az egyensúlyom, nyugalmam stabilabb lett

A jógaegyensúlypózok gyakorlása közben jöttem rá arra, hogy az egyensúly állapotának elérése nem jelenti azt, hogy akkor ott is ragadunk benne. Vagyis szabad kibillenni az egyensúlyunkból. Hányszor éltem meg ezt korábban, hogy hibáztattam magam azért, hogy „de nekem már ezt tudni kellene”, nekem már nem kellene kiakadnom, hanem zen buddhista szerzeteseket meghazudtoló végtelen türelemmel kellene reagálni minden helyzetben. És nem. Tele vagyunk elvárásokkal saját magunkkal szemben is, és nekem ez az egyik legnagyobb elvárásom volt, amit idővel sikerült elengednem.

Anita minden órán elmondja, hogy az egyensúly csak pillanatnyi állapotot tükröz, és engedjük meg magunknak azt is ítélet nélkül, hogy ebből is kibillenhetünk. A gyakorlatot bármikor újrakezdve azonban dolgozhatunk a fejlődésen, de nem érdemes felesleges elvárásokat pakolni saját magunkra.

5. Sokkal inkább a jelenben vagyok

Egy szintén áldásos mellékhatás, hogy azt veszem észre, sokkal inkább vagyok a jelenben, mint addig. Talán az agyalásaim is kevesebbek, a jóga végzése közben mindenképpen, de azon túl, a nap folyamán is. A jelen élvezete és elfogadása egy különleges áldás lett számomra, ami a teljességem megélésének nélkülözhetetlen összetevőjévé vált.

6. Segített a nőiségem megélésében

A legfrissebb élményem az Anita által tartott nőiségworkshop, ami után másfél napig nem tértem magamhoz, de szerintem annyi lerakódott szemetet pucolt ki belőlem, amire már régen szükségem volt. A test és lélek egységéhez és megtisztulásához hatalmas hozzájárulások azok a folyamatok, amelyek feloldják a tudat alatti blokkjainkat. Számomra sokáig különösen nehéz volt a lágyulás, a női szelíd erőmbe való megérkezés, amihez a jógában kiváló eszközre leltem.

7. Fizikai erőnlétem is fokozódott

Végül pedig, de nem utolsósorban a fizikai erőnlétem is fokozódott, a tartásom egyenesebb lett, a testem is kezd formálódni, tehát az egyébként tervezett és vágyott alakformáláshoz is igen hatékony módszernek bizonyult. Végül pedig észleltem egy extra mellékhatást is:

+1. Kevesebbet eszem

Nem tudom, ez vajon csak a jógával áll-e összefüggésben, de nagyobb új szokást vagy változást most nem vezettem be, így én ennek tudom be: megváltozott az étkezési szokásom is, ebben is megengedőbb vagyok magammal. Nekem a diéták nem igazán működtek, nem hiszek abban, hogy bármit is meg kellene vonni a szervezetünktől, de mennyiségileg sokkal kevesebb ételt kívánok, mint korábban.

Két és fél hónap eredménye mindez, amibe heti átlagosan két jógaóra fért eddig bele, de kimaradt egy hét betegség miatt, tehát azt mondom, életem egyik legjobb választása volt. Mert ha ennyi idő alatt ilyen minimális foglalkozás mellett ekkora változás történt bennem, kíváncsian várom a hosszú távú eredményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top