Egészség

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a sürgősségi osztályokon

Elképesztő különbségek és súlyos szakemberhiány jellemzik a magyar sürgősségi osztályok helyzetét, amire egy nemrég történt haláleset is rámutatott – áll az e heti HVG-ben.

Átfogó cikkben hasonlította össze a hazai kórházak sürgősségi osztályainak helyzetét e heti számában a HVG. A lap szerint jól szemlélteti a sürgősségi osztályok működésének problémáit az a haláleset, ami a fővárosi Honvédkórházban történt még 2017 végén, amikor is egy 58 éves nő a sokórás várakozás közben meghalt.

A sürgősségi osztályokon visszatérő probléma az is, hogy sokan mennek úgy oda, hogy igazából nem kellene – ezzel duzzasztják a várakozó tömeget (naponta átlagosan 170 esetet lát el a mindig nyitva álló osztály), lekötik a kapacitásokat. Az e heti HVG-ben sokkoló adatokat olvashatunk az ország különböző sürgősségi osztályairól. Kiderül, hogy Baranya megyében 100 ezer lakosra 4257 eset jut a megyei sürgősségin, Heves megyében csak 596. Viszont itt a halálozási arány hatszorosa a baranyainak.

Az EU-s fejlesztésekből rendre kimaradó Budapestnek és Közép-Magyarországnak pedig még nehezebben áttekinthető a helyzete. Javulás nem nagyon várható: a sürgősségi osztályokra képzett oxyológusok száma elmarad a kívánttól, és egyre fogy az elvándorlás és nyugdíjazás miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top