Egészség

Endometriózis: „Természetesek voltak a görcsök, melyek sokszor a földre kényszerítettek”

Krámli Kinga énekesnő-pedagógus endometriózisról és várólistákról szóló Facebook-posztja nagyon sok emberhez elért. Olvassátok el Kinga nyomán más nők történetét is, akik legyőzték vagy éppen kezelik a betegségüket!

Négy év múlva műtenék meg az elviselhetetlen fájdalmakkal élő magyar énekesnőt – írtuk tegnap, január 7-én. Krámli Kinga endometriózisban szenved, és már nemcsak testileg, de lelkileg is elviselhetetlen fájdalmakat okoz neki a betegsége. A 34 éves Kinga több világ- és népzenei formáció – Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet – volt és jelenlegi énekese, a mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök. Posztját eddig majdnem hatezren osztották meg.

Az endometriózissal sokat foglalkozunk itt az NLCafén is. Fontosnak tartjuk, hogy minél többen halljanak róla, ismerjék fel és kezeljék a betegségüket. Nagyon nagy dolog, hogy Krámli Kinga kiállt magáért és a többi endometriózisban szenvedő betegtársáért. Most korábbi cikkeinkből válogatva mutatunk olyan magyar nőket, akik szintén nagyon sokat küzdöttek az endometriózissal.

Virág Viktóriát nem lehet megtörni. Szó szerint megküzdött a lehetetlennel azért, hogy anya lehessen, kitartása és élni akarása mindenki előtt példaként állhat. Legyőzte a rákot, felvette a harcot az inzulinrezisztenciával, endometriózissal és meddőséggel, túlélte első kisbabája elvesztését, és most boldog kismamaként várja gyermekét. Viktória történetét a képes kapcsolódó cikkben olvashatjátok!

  • Az endometriózis betegség gyakran fiatal korban, erős fájdalmakkal járó menstruációkkal jelentkezik. Mire azonban a páciens eljut a nőgyógyászához, ahol esetleg felvetődik az endometriózis gyanúja, már gyakran felnőttkorba lépett. Különösen, hogy a tüneteket gyakran elnyomják a fogamzásgátlók. Így fordulhat elő, hogy mire gyermekvállalásra kerülne a sor, a betegség már komoly nyomokat hagy a női szervezetben, nem ritkán meddőség formájában.

Két éve januárban Dóri osztotta meg a történetét az Endometriózis Facebook-csoportban.

Mónikánál petefészekcisztát diagnosztizáltak, majd a hasüregében gyulladásra utaló folyadékot találtak. Sok utánajárás után mára meggyógyult. Az ő történetét ezen a linken olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top