Egészség

Képtelenek megélni a mentősök, sokan három műszakot vállalnak

Több műszakban kell dolgoznia rengeteg magyar mentősnek, mert a bérezésük nem elég a megélhetéshez.

Noha örülnek a mostani béremelésnek  a mentősök, a törvényes bérminimum szintjét így sem éri el mindegyikük fizetése. Az ATV-ben a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Kusper Zsolt beszélt arról: nem rendhagyó, hogy akár 3 műszakban is dolgozik egy mentős, hogy el tudja tartani a családját.

Koraszülöttmentők (forrás: NLCafé)

Kusper szerint 110-130 ezer forintot keres egy mentős, amiből pótlékokkal együtt sem nagyon lehet megélni. Euróra átszámolva egy magyar mentős 450-470 euró között kap, míg bécsi társa ugyanazért a munkáért 2-3 ezer euró közötti összeget vihet haza – mondta Kusper. Sokan ezért több műszakot vállalnak. Olyan is van, aki délelőtt mentőzik, délután már mosogat, vagy elmegy segédmunkásnak, festőnek.

Eközben folyamatosan hiány van mentősökből, sőt a mentőállomásokon a felszerelés is hiányos. Az egyik mentőállomásra például egy ismerős vállalkozó viszi be rendszeresen a vécépapírt – hangzott el az ATV műsorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top