Egészség

Ha nincs béremelés, sztrájkolni fognak az egészségügyi dolgozók

Sztrájkolni fognak két egészségügyi szakszervezet tagjai is abban az esetben, ha a kormány rövid időn belül nem intézkedik az egészségügyi dolgozók követelte béremelésről. Tizenöt pontos követelésük lényege, hogy a juttatásuk legyen végre arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is.

Tizenöt pontos követelést juttatott el a kormányfőnek két egészségügyi szakszervezet – a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ). Az érdekvédők azt akarják, hogy haladéktalanul rendezzék az ágazatban a béreket úgy, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül minden egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők – írja a Népszava.

Hangsúlyozzák, hogy az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot keresi, vagy azt alig meghaladó összeget. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van, aki 24 órát is dolgozik egyhuzamban, ez pedig már önmagában veszélyezteti a betegbiztonságot. A két szakszervezet szót emelt az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozókért is, akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

Ha nem orvosolják azonnal a bérproblémát, sztrájkolni fognak.

A szakszervezetek a kormányfőnek írt levélben 15 pontos listába szedték követeléseiket. Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően, a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.

A szakszervezetek február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen valamit az ügyükben. Amennyiben addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájktárgyalásokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top