A német kockázatértékelési intézet (BfR) szakértői megnéztek 100 részt különböző főzőműsorokból, és arra jutottak, hogy a tévében bemutatott szakácsok tesznek a konyhai higiéniára, s ezt a rossz magatartást eltanulhatják a nézők is.
Feltárták, hogy átlagosan 50 másodpercenként követnek el valamilyen higiéniai hibát a műsorok főszereplői, akik a főzés során bepiszkított kezüket gyakran csak megtörlik a konyharuhában, majd ujjaikkal sózzák vagy fűszerezik meg az ételt.
A leggyakoribb hibák egyike, hogy két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát, és hogy a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet.
Az intézet szerint a tévében látottak nyomot hagynak a nézőkben, akik ugyanezeket a hibákat követik el akkor, amikor maguk készítik el a recepteket.
Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszer-fertőzésekre vezethetők vissza.
„Ezért kiemelten fontos figyelni a mindennapi konyhai munka során a tisztaságra és higiéniára” – hívta fel a figyelmet a BfR.