Egészség

Nem ment meg a ráktól az e-cigaretta

Egy egereken és emberi sejteken végzett amerikai kutatás szerint az elektromos cigarettában lévő nikotin növelheti a rák egyes fajtáinak kockázatát.

Az elektromos cigarettában lévő nikotin növelheti a rák egyes fajtáinak kockázatát egy egereken és emberi sejteken végzett amerikai kutatás eredményei szerint.

Jelentősen hozzájárulhat a rák egyes fajtáinak kialakulásához az e-cigarettában lévő nikotin, ami roncsolja a sejtek DNS-ét és károsítja önjavító képességüket, így megnő a valószínűsége, hogy sejtmutációk jöjjenek létre, és daganat alakuljon ki.

Roy Herbst, a Yale Rákkutató Központ orvosi onkológiai igazgatója szerint ha az eredményeket további kutatások is megerősítik, akkor az azt jelentheti, hogy a nikotintartalmú e-cigaretta-oldatoknak is van rákkeltő hatásuk. Szerinte ez az első bizonyíték arra, hogy a nikotin önmagában is rákkeltő.

Moon-Shong Tang, a New York-i Egyetem Orvostudományi karának környezet-egészségügyi professzora kutatócsoportjával e-cigaretták nikotint és folyékony oldószereket tartalmazó gőzét lélegeztette be egerekkel, majd csak nikotint, valamint csak oldószert tartalmazó gőznek tette ki őket.

„Az oldószer önmagában nem károsítja a DNS-t, a nikotin és az oldószer együtt viszont ugyanazt a kárt okozza, mint a nikotin egyedül” – foglalta össze Tang. Emberi tüdő- és hólyagsejtek laboratóriumi tenyészeteit is kitették a nikotin hatásának, és ugyanazt állapították meg, mint az egereknél: károsodott a DNS és a sejt önjavító képessége.

A kutatás következő szakasza már folyamatban van: az egereken hosszú távon vizsgálják a nikotin és az e-cigaretta gőzének hatását, hogy megtudják, valóban kialakul-e rákos daganat.

Tang szerint nem jelenthető ki, hogy az elektromos cigaretta még így is biztonságosabb a hagyományos cigarettánál, amely a dohány égetésével ártalmas anyagok ezreit állítja elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top