Egészség

Ingyen készít szemöldöktetoválást ráktúlélőknek Adrien

Edinánál 2012-ben diagnosztizáltak előrehaladott méhnyakrákot. Még abban az évben megoperálták, majd jött a kemoterápia és sugárkezelés. Mikor már túl volt az életveszélyen, folyamatosan azzal szembesült, hogy megritkult haja, hiányos szemöldöke emlékezteti az átért borzalmakra. Adrien egy budapesti sminktetováló, aki ingyen elvállalta Edina és más ráktúlélők szemöldökének csinosítását. Ahogy ő mondja: „ez a legkevesebb, amit megtehetek nőtársaimért, akik hősiesen küzdöttek a betegséggel”.

Mikor és hogyan derült ki, hogy méhnyakrákod van?

Edina: 2012 nyarán elkezdtem vérezgetni, de tudtam, hogy a menstruáció nem tart 3 hétig, ezért elmentem a nőgyógyászomhoz. Ő annyit mondott nekem, hogy biztosan beléptem a változó korba, de azt gondoltam, hogy 42 évesen ez elég korai lenne. Végül hazamentem, vártam még egy hetet, hátha elmúlik. Nem múlt, ezért felkerestem egy másik orvost, aki egyből mondta, hogy ez méhnyakrák. Ott és akkor hirtelen sokkot kaptam, azt se tudtam, mi lesz.

Ilyen erős tünetek mellett már nagyon előrehaladott betegségről beszélhetünk.

Edina: Ajánlott egy onkológust a nőgyógyász, aki elmondtam, hogy 5,2×4,5 cm-es a daganat, vagyis egy radikális Wertheim-műtétre van szükség, ami a méh- és a nyirokcsomók eltávolításával jár, mert már akkora a daganat, hogy hüvelyi úton való eltávolítás már nem elég. A júliusi diagnózis után októberben már meg is műtöttek. 2013-ban pedig megkezdődött a kemoterápia és sugárkezelés párhuzamosan. Annyira megviselt anyagilag és érzelmileg is a kezelés, hogy azt nehéz elmesélni. Mindennap kaptam a sugarat, a kemót pedig hetente egyszer, de mindig kellett valaki mellém, mert nem bírtam volna hazamenni utána egyedül.

Edina szemöldöktetoválása

Mennyire viselte meg a szőrzetedet a kezelés?

Edina: Igaz, azt mondta a doktornő, hogy nem fog kihullani a hajam, és valóban csak megritkult, de ez az egész szőrzetemet érintette. A szemöldököm is megritkult, hiányos lett. A kemótól pedig általában kiszőkül a szőr, egészen megváltozik a szőrzet és a bőr. A sugár szétégeti a jó és rossz sejteket is, a bőrt is megégeti. Egy ilyen műtét után pedig beáll a változókor is, ami nem könnyíti meg a felépülés folyamatát. A műtét, a kemó és a sugár annyira iszonyú élményként élnek bennem… amikor bemegy az ember egy olyan szobában, ahol 10 ember fekszik, kapja a kemót… Vannak gyerekek, idősebbek, ki jobban van, ki rosszabbul, lelkileg is nagyon megterhelő az egész kezelés, de mindig próbáltam úgy hozzáállni, hogy „meg fogok gyógyulni”.

Edina: A nők egy kicsit ilyenkor összezuhannak. Kinéztél előtte valahogy, aztán látsz egy olyan valakit a tükörben, aki nem te vagy. Az elveszített szőr egy olyan kis apró jel, ami mindig újra és újra emlékeztet a betegségre és az átélt borzalmakra, például arra, hogy nem is olyan régen még az életedért harcoltál. Azért, hogy ne nézzenek meg az utcán, mások ne lássák az apróságokat, én is évekig rajzolgattam a szemöldököm mindennap. De ez nehézkes, mert uszodába nem lehet vele menni, mert lejön, esős idő vagy nyáron a melegben az izzadság is elkenheti. Persze apróságnak tűnik, de nagyon körülményes így élni.

Hogyan kerültél kapcsolatba Adriennel?

Edina: Az interneten megláttam a felajánlását. Azt gondoltam, hogy megpróbálom, lesz, ami lesz. Fontos, hogy a kemónak és a sugárkezelésnek már vége kell hogy legyen a tetoválás előtt, mert egyébként más színű lesz vagy kiütődik a festék. Nézegettem Adrien képeit a munkájáról, és annyira szép, természetes hatású szemöldököket csinál, hogy azt gondoltam, biztosan szépet készít nekem is.

Forrás: Odri sminktetoválás

Hogy zajlott a tetoválás menete?

Edina: Elballagtam Adrienhez, bemutatkoztam, és odaadtam neki a zárójelentésem. Ezt előre megbeszéltük, hogy a szélhámosok kiszűrése miatt valamivel „igazolom” a betegségemet. Ezután leültünk, megbeszéltük, milyen szemöldök lenne számomra ideális, majd fertőtlenítés után el is kezdte a tetoválást.  Mindig mondta, hogy amikor fáj, szóljak, megállunk. Persze nem volt kellemes, de nem mondom, hogy egy kibírhatatlan érzés. Olyan, mintha egy vékony tűvel kapargálnák az ember a bőrét, de nem mindenhol ugyanolyan intenzív a fájdalom. Utána kaptam krémet, és másfél óra múlva már jöhettem is el.

Miben változtatta meg a mindennapjaid az új szemöldököd?

Edina: Azóta sokkal jobban érzem magam, sokkal vidámabb vagyok. Furcsa, hogy egy ilyen „apróság” mennyit javít az ember általános közérzetén. Nem kell például negyedórát minden reggel arra szánnom, hogy megrajzolgassam a szemöldökömet. Már nem érzem azt, hogy billogként az arcomon viselem a betegség jelét. Nagyon hálás vagyok Adriennek, akivel azóta is nagyon jó a viszonyunk, mert egy ilyen tetoválás komoly összegekbe kerül, és nem fért volna bele a családi költségvetésbe a gyógyszerek, számlák és kezelések mellett. Óriási segítség volt nekem ez a kezelés.

Forrás: Odri sminktetoválás

Valamire kell vigyázni az új szemöldököddel?

Edina: Még egyszer vissza kellett mennem Adrienhez egy ellenőrzésre, hogy megfelelően gyógyul-e. Ezen felül az első pár hétben nem szabad sminkelni, a tetováló szakembertől kapott krémen kívül mást rákenni, illetve egy napig nem szabad alkoholt fogyasztani és dohányozni. Körülbelül három hétig nem szabad uszodába, fürdőbe, strandra, szoláriumba menni vagy napozni, csakúgy, mint minden tetoválás után. De ha az első pár hét letelt, bármit lehet csinálni.

Adrienhez fordulok:

Honnan jött az ötlet, hogy ingyen sminktetoválást biztosítasz rákot túlélő nőknek?

Adrien: Édesanyám is rákos beteg volt, de neki csak a haja hullott ki, a szempillája és szemöldöke nem. Viszont vannak olyan súlyos esetek vagy nagyon intenzív kezelések, amikor a betegnek ez teljes szőrvesztést jelent. Persze a túlélés a legfontosabb, de az a mottóm, hogy a szépség nem csak belülről fakad, egy nőnek pedig nagyon fontos, hogy milyen arc néz vissza rá a tükörből. Azt gondoltam, a legkevesebb, amit megtehetek a beteg nőtársaimért, hogy megpróbálom csökkenteni a betegség nyomait az arcukon. Az ilyen sminktetoválások ára 50-100 ezer forintba is lehet, a kezelések, gyógyszerek pedig nagyon sok pénzt felemésztenek, erre már nem marad, nekem pedig nem teher. Ezen felül vannak frissítési árak, 1-2 évente újítani kell ezeket a tetoválásokat, ennek is van egy költsége. Sokan nem engedhetik meg maguknak, én pedig azt gondoltam, ennyi belefér nekem.

„A legkevesebb, amit megtehetek a beteg nőtársaimért, hogy megpróbálom csökkenteni a betegség nyomait az arcukon.”

Megszületett az elhatározás, de hogyan került hozzád az első alany?

Adrien: Van egy tetováló oldalam a közösségi médiában, és valószínűleg ott szúrt ki engem. Ez nem volt olyan régen, tavaly szeptemberben, akkor vállaltam, hogy minden hónapban betegségből, balesetből fakadó szépséghibával élő hölgyet ingyen tetoválok. De azóta csak négy nő járt nálam, Edinával együtt. Egyrészt nem biztos, hogy eljut az emberekhez a kezdeményezés, másrészt előfordul, hogy az alanyok bizalmatlanok, hiszen „túl szép, hogy igaz legyen”. Még a kolléganőim is sokszor megkérdezik, hogy „de tényleg ingyen csinálod”? Talán attól is félnek, hogy utólag majd mégis benyújtom a számlát, mégsem lesz ingyen a dolog, pedig nincs kiskapu, nincs ravaszság. Aki szeretné, szívesen segítek neki.

Mikor szabad nálad jelentkezni?

Adrien: Sajnos a még kezelés alatt álló bőr nincs olyan szinten, hogy tetováljunk rá. Kihat a bőrre a kezelés és a gyógyszerek, ezért a kezelés vége felé vagy utána érdemes ilyesmivel foglalkozni. A betegség és a kezelések nemcsak a szemöldököt, hanem a szempillákat és a bőrt is érinti. Sok esetbe kifakul a szájkontúr, az arc tónusai megváltoznak. Én ezen tudok segíteni. Nyugodtan kereshetnek a Facebook-oldalamon, telefonon vagy e-mailben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top