Egészség

A szextől jobban alszunk

Az amerikaiak 68%-a szerint a szex segít jobban aludni.

A Sleep Cycle (alvó ciklus) egy népszerű ébresztőóra-alkalmazás, mely az alvási szokásokat figyeli. Nemrég több mint 1000 felhasználóját vizsgálta az Egyesült Államokban, hogy megtudja, mi segíti őket legjobban a mély és zavarmentes álomban. Az eredmények azt mutatták, hogy az amerikaiak hatvannyolc százaléka szerint a szex segít nekik jobban aludni.

A megkérdezettek 40%-a az alvás előtti szexre szavaz mint ami a jó alvás garanciája, 33% szerint a könyvolvasás, míg 29% szerint a zenehallgatás a legjobb módszer. Bár a Sleep Cycle vizsgálat a 3 millió felhasználójának csak egy kis részét érintette, az eredményt alátámasztotta a Nemzeti Alvási Alapítvány. Tehát ez nem szimpla felmérés, hanem maga a tudomány.

„A szex valóban megkönnyíti az elalvást, amit a hormonok felszabadulása eredményez. A szex növeli az oxitocint és csökkenti a kortizolt (stresszhez kötődő hormon), az orgazmus pedig felszabadítja a prolaktint, aminek következtében álmosak leszünk” – mondja az alapítvány.

A dolog elvileg visszafelé is hat, mivel a nemi vágyat az alvás is meghatározza, tehát minél jobb az alvás, annál jobb a libidó. A Sleep Cycle felmérése azt is kimutatta, hogy a megkérdezett amerikaiak több mint felét partnerük horkolása ébreszti fel éjjelente, ezért egyharmaduk rendszeresen a kanapén vagy külön szobában alszik. 

Florida Today

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top