Úgy tűnik, a tél egy ideig még nem tágít, ezért nem árt, ha továbbra is fokozott figyelmet fordítunk az immunrendszerünk működésére. Tévedés, hogy csak vitamintablettákkal vagy olyan misztikusan hangzó szuperkajákkal erősíthetjük meg, mint a goji- vagy az acaibogyó. Íme, 5 egyszerű élelmiszer, melyet bárhol beszerezhetünk, fogyasztásuk pedig hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.
1. Joghurt
Tudtad, hogy az immunrendszer helyes funkcionálásához elengedhetetlen az egészséges bélflóra? A joghurt nemcsak kalcium-, hanem természetes probiotikumforrás is, mely segít, hogy a gyomrod és az immunrendszered is a topon legyen. A Bécsi Egyetem kutatói szerint ehhez elég napi 150-200 grammot fogyasztani belőle.
2. Citrusfélék
Magától értetődő, hogy a C-vitamin az elsődleges immunerősítők közé tartozik. Ezenkívül hozzájárul a test fehérvérsejt-képzéséhez és az öregedésgátláshoz is. Az étrend-kiegészítő tabletta mellé bátran fogyassz naponta legalább egy narancsot, grépfrútot vagy mandarint, és a biztonság kedvéért egy citrom levét is elszürcsölgetheted.
3. Fokhagyma
A fokhagymát nemcsak azért szeretjük, mert rengeteg ételt varázsol izgalmasabbá, hanem mert remek immunerősítő és vírusölő hatással is rendelkezik.
4. Mandula
Kutatások igazolják, hogy a mandula héjában lévő anyagok javítják az immunrendszer ellenálló képességét, sőt a fehérvérsejt-képződéshez is hozzájárulnak.
5. Zab
A zabra mondhatnánk, hogy a „szegény ember szuperkajája”: ez az egyszerű, de nagyszerű étel ugyanis B-vitaminban, cinkben és szelénben is gazdag, így segít az immunrendszernek legyőzni a vírusokat és baktériumokat.