Egészség

Segítséget kér egy budapesti kórház, mert nem találnak orvost

A becslések szerint nem kevesebb mint 5 ezer orvos hiányzik a magyar kórházakból. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint béremeléssel lehetne megoldani a helyzetet.

A Magyar Orvosi Kamarától kért segítséget a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház, hogy sürgősen orvost találjanak az egyik osztályukra, ahol jelenleg nincs ügyeletet vállaló emberük. Az orvosi kamara hírleveléből kiderül, kiemelt fizetést ajánlanak a jelentkezőknek. Csak ebben a kórházban 17 orvos és 26 szakdolgozó hiányzik a kórház álláshirdetései szerint, többségüket azonnali kezdéssel vennék fel – derült ki az RTL Klub riportjából.

De nemcsak ebben a kórházban keresnek orvosokat. Általánosságban megállapítható, hogy még mindig hatalmas az orvoshiány az országban: a Magyar Orvosi Kamara elnökének becslése szerint csaknem 5000 orvos hiányzik Magyarországról. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár korábban kijelentette: az elvándorlás mértéke az utóbbi években egyre kisebb, de még így is sokan mennek inkább külföldre dolgozni.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint ugyanakkor a magyar orvosok – kiváltképp a sürgősségi osztályokon dolgozók – nagyon leterheltek az orvoshiány miatt. Szerintük csak az lehet a megoldás a fennálló problémára, ha tovább emelik a béreket. Dénes Tamás, a ReSzaSz elnöke örömmel fogadta, hogy a Bajcsy-kórházban magasabb bérezéssel keresnek orvost, szerinte ugyanis csak így tudják majd feltölteni a helyeket.

Az Emmi az ügyben az írta: a kormány célja, hogy az ország gazdasági erősödésével tovább emelje az egészségügyi dolgozók béreit. Pontos részleteket azonban egyelőre nem közöltek.

Az RTL Klub riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top