Egészség

Májkárosodást szenvedett a túl sok hajfestéstől

10 éven keresztül havonta festette a haját a nő.

Egy Kínában élő, 50 körüli nő már harmincéves korában ősz szálakat talált a hajában. Ez persze még akkor nem izgatta, könnyen el tudta rejteni azt a néhány szálat. 40 éves korára viszont igencsak megszaporodtak az ősz tincsek, így elkezdte befestetni a haját, ám az olyan gyorsan nőtt, hogy az elmúlt évtizedben minden hónapban be kellett festeni. Nemrégiben megtudta, hogy rossz szokása súlyos károkat okozott a májának.

Körülbelül két hónappal ezelőtt, mikor felment a lépcsőn hálószobájába, szokatlanul fáradtnak  érezte magát, nem kapott levegőt, de nem foglalkozott vele. Amikor azonban belépett a hálóba, férje észrevette, hogy felesége bőre sárga színűvé vált, akárcsak a szeme fehérje. Azonnal kórházba siettek, ahol a vizsgálatok azt mutatták, hogy a nő testében a normál bilirubinszint több mint 10-szerese az átlagosnak.

Az orvosok úgy találták, hogy a nőnek májzsugorodása van, de nem tudták, miért. Mivel az asszony sosem fogyasztott alkoholt és gyógyszert sem, további kérdéseket tettek fel szokásairól, reménykedve, hogy találnak valamit. Miután meghallották a havi hajfestést, az orvosok megállapították, hogy a festékben lévő vegyi anyagok felelősek a problémáért.

Több mint 20 napos kezelés után a nő állapota jelentősen javult, de az orvosok azt mondták, hogy a máj kémiai károsodásának egy része visszafordíthatatlan, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát. 

Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top