nlc.hu
Egészség
Tévhit, hogy a minden esti vörösbor meghosszabbítja az életet

Tévhit, hogy a minden esti vörösbor meghosszabbítja az életet

Mennyit tervezel inni a péntek esti bulikában? Érdemes óvatosan emelgetni a poharat, egy friss kutatás szerint ugyanis komoly veszteségeket könyvelhetünk el az élettartamunkat tekintve.

Minden pohár ital fél órával rövidíti meg az életedet – bizonyos mennyiség után. Ez a fő tanulsága annak a kutatásnak, amelyet a University of Cambridge kutatói végeztek el a közelmúltban. A tudósok arra jutottak, hogy a sokak által hangoztatott nézet, a „napi egy pohár vörösbor egészséges”, nem is állhatna távolabb a valóságtól.

A The Lancet szakfolyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint legfeljebb heti öt pohár (ötször 175 milliliter) vörösbort fogyaszthatunk el biztonsággal. Minden ezt meghaladó adag növeli a sztrók, a szívroham, illetve a halálos kimenetelű artériarepedés (aorta aneurizma) kockázatát.

„Csak egy pohárkával…”

David Spiegelhalter nevéhez hűen tart tükröt az alkalmi ivók elé: a kutatás egyik vezetője szerint 40 éves korban akár a dohányzás veszélyeivel azonos rizikót jelent az alkoholfogyasztás.

„Kétegységnyi (kétszer 10 milliliter vagy 8 gramm tiszta szesznek megfelelő) alkohol fogyasztása felett a halálozási ráták meredeken növekedni kezdenek” – mondta a University of Cambridge professzora. „A kutatási becsléseink szerint az a 40 éves, aki naponta 4 egységnyi (nagyjából három pohár borral megegyező) alkoholt fogyaszt, két évet is elveszíthet az életéből. Ez nagyjából napi egy órára jön ki. Vagyis az ajánlott érték felett minden egység nagyjából napi 15 percet vesz el az életünkből, ez körülbelül a cigaretta káros hatásával egyezik meg.”

A vörösborról több korábbi kutatás is kimutatta, hogy kis mértékben jótékony hatása lehet a szív egészségére. Azonban a szintén cambridge-i dr. Angela Wood szerint ebben az esetben figyelembe kell venni az alkohol egyéb, potenciálisan káros hatásait is.

A kutatás során közel 600 000 alkoholfogyasztó adatait vetették össze, és megvizsgálták 83 különböző vizsgálat eredményeit is. A vizsgált alanyok fele hetente több mint 100 gramm alkoholt fogyasztott, míg 8,4 százalékuk több mint 350 grammot. A korai halálozás esélye 100 gramm felett jelentősen megnövekedett. Azok a 40 évesek, akik az ajánlott mennyiség dupláját fogyasztották, hat hónappal rövidítették meg az életüket. 200 és 350 gramm között 1-2 évvel élnek kevesebbet, míg a nagyivók (350 gramm felett) akár 4-5 évvel korábban halhatnak meg.

„Ez a kutatás rámutat, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs kimutathatóan pozitív hatása az egészségünkre” – tette hozzá Tim Chico, a University of Sheffield kardiovaszkuláris kutatásokkal foglalkozó professzora. „Általában erre lehet gyanakodni, ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.”

Jeremy Pearson professzor, a British Heart Foundation igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, ez a kutatás „komoly figyelmeztetés lehet sok ország lakói számára”, ahol az alkoholfogyasztás jelentősen meghaladja a brit szintet. Dr. Tony Rao, a King’s College London vendégelőadója szerint a vizsgálat rámutat, hogy a legnagyobb veszélyben az úgynevezett baby boomerek, azaz az 1940–1960 körül születettek vannak, akiknél a legmagasabb a túlzott alkoholfogyasztás rizikója.

A The Lancetbe írt véleményében Jason Connor és Wayne Hall professzorok – az ausztrál University of Queensland szakértői – azt írták, a kutatásban megfogalmazott ajánlásokat valószínűleg komoly támadások érik majd az ellenérdekelt felektől.

„A kutatásban megállapított értékeket valószínűleg hihetetlennek és megvalósíthatatlannak ítélik majd, főleg az alkoholipar képviselői. Ennek ellenére az eredményeket széles körben kell vizsgálni, hogy a témával kapcsolatban megalapozott párbeszéd kezdődhessen a civil lakosság körében és szakmai körökben egyaránt” – fogalmaztak a szakértők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top