Egészség

Május 10-én fog meghalni Ausztrália legidősebb tudósa

A 104 éves tudós már nem akar élni, ezért Svájcba utazott, hogy a halálba segítsék. Megvan a dátum is.

Nincs különösebb betegsége Ausztrália legidősebb, 104 éves tudósának, ám David Goodall ökológus már évek óta meg akar halni. Életminősége megromlott magas kora miatt, ezért – mivel Ausztráliában nincs lehetőség az eutanáziára, bejelentkezett egy bázeli klinikára.

David Goodall már nem akar tovább élni. Forrás: Youtube

Az ausztrál hatóságok nem akadályozták meg, hogy az életunt férfi repülőgépre szálljon a nyugat-ausztráliai Perthben. Az eutanáziát végző svájci klinika elfogadta a páciens jelentkezését, a halálba segítést május 10-re tűzték ki. Az utazás költségét az Exit International teremtette elő közösségi finanszírozásból, és a szervezésben is segített.

Elindulása előtt adott tévéinterjújában Goodall azt mondta, régóta támogatja az emberek jogát ahhoz, hogy szabadon megválasszák haláluk időpontját, és sajnálja, hogy el kell hagynia hazáját saját akarata teljesüléséhez.

Az Exit alapítója, Philip Nitschke szégyennek nevezte, hogy a tudósnak végig kell utaznia a fél világon, hogy befejezhesse életét. 

A tudós az utóbbi években már többször is megkísérelte az öngyilkosságot, a legutóbbi kísérletben megsérült és kórházba került, ekkor döntött úgy, hogy nem próbálkozik többé, inkább intézményi segítséget kér. 

Goodallt családja is teljes mértékben támogatja döntésében. Lánya és segítői attól tartottak, hogy az ausztrál hatóságok nem fogják engedélyezni elutazását, a kórházból is csak erőteljes nyomásra engedték ki. 

David Goodall a tervek szerint először a franciaországi Bordeaux-ba utazik, hogy búcsút vegyen ottani családtagjaitól. Hamvait visszaszállítják Ausztráliába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top