Egészség
Szponzorált tartalom

A nyugodt alvás titka – ezt ne csináld lefekvés előtt

A nyugodt alvást már a lefekvést megelőző órákban megalapozhatod – ha kerülöd az alábbi tevékenységeket.

Lefekvés után még órákig a munkán stresszelsz, nyugtalanul forgolódsz, és percenként az órára pillantasz? Ez bizony nem a jó alvást megalapozó esti rutin! Most eláruljuk, mit ne tegyél a lefekvést megelőző órákban a pihentető alvás érdekében.

Ne a tévé előtt aludj el!

Annyira kimerültnek érzed magad, hogy még a tévét sincs erőd kikapcsolni, inkább engedsz az álom csábításának? Lehet, hogy abban a pillanatban jó ötletnek tűnik, de az éjszakád nem marad végig ilyen békés. Sokkal nagyobb esélyed van a nyugtalan alvásra, ha a tévé előtt alszol el, mintha lefekvés előtt meditálnál vagy olvasnál.

alvas, nyugodt alvasTedd le a telefont!

A legtöbb mai telefonnak LED kijelzője van. Ezek az apró, alacsony energiafogyasztású, de nagyon erős fényforrások teszik lehetővé, hogy a telefon képernyőjét szorult helyzetben akár elemlámpaként is használhatjuk. Egy nemrég megjelent kutatási anyag szerint azonban ez a fény jelentősen ronthatja az alvás minőségét. Bármennyire is szereted esténként a közösségi oldalaidat böngészni, a nyugodt alvás érdekében a lefekvés előtti órákban jobb, ha elfelejted a mobilodat!

Semmi nikotin, alkohol vagy koffein!

A koffein- és nikotintartalmú készítmények egyaránt izgató hatásúak, ezért fogyasztásuk nem ajánlott a lefekvés előtti órákban (a csokoládé is tiltólistás!). Az alkohol ugyan az elalvást megkönnyíti, de maga az alvás zavartabb, nyugtalanabb lesz tőle.

Kerüld a nehéz ételeket!

A zsíros ételek a nyugodt éjszaka legnagyobb ellenségei. Még az egészséges zsírokat tartalmazó magok rágcsálásától is tartózkodj lefekvés előtt. Ha megéhezel elalvás előtt, egyél inkább egy banánt, ami bizonyítottan segít álomba szenderülni.

Ne igyál!

Minimum napi 2-2,5 liter folyadékbevitel nagyon fontos a szervezetnek, de az alvás előtti órában már nem érdemes túl sok folyadékot innod, mert az éjszakai mosdólátogatások megtörik az egészséges alvásritmust.

Ne dolgozz!

Hazaviszed a munkát? Néha-néha belefér, de az egészséged bánhatja, ha ebből rendszert csinálsz. Az otthoni pihenés ne a munkáról, hanem a feltöltődésről szóljon! Így az alvásproblémáidat is megelőzheted.

Ne halaszd az edzést estére!

Legalábbis ne késő estére. Tény, hogy a rendszeres testmozgás a jó alvás barátja, a lefekvés előtti órákban azonban túlságosan felpörgeti a szervezetet, ezért egy kiadós edzés után nehezebb elaludni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top