Egészség

Végre rájöttek, mi okozza a PCO-szindrómát

Bár a világon minden ötödik nőt érint a titokzatos hormonális betegség, az orvosok egész mostanáig nem tudták biztosan, mi okozhatja.

Miután a legelső nőgyógyászati vizsgálatomon az orvosom közölte, hogy „cisztikus” dolgokat lát a petefészkemen, sírva mentem haza. Fogalmam se volt, hogy ez a sokkoló felfedezés mit jelent számomra most, és mit a jövőre nézve. Azt pedig pláne nem, hogy mindez hogyan befolyásolja majd a későbbi életemet. Egy tucat kérdésem volt, és mind arra irányult, hogyan szabadulhatnék meg ettől a fránya három betűtől. Vagy ha azt nem, hogyan élhetek legalább úgy, hogy ne okozzon tüneteket.

Egy kérdés azonban soha nem került elő bennem: a miért. Mondjuk, tudtam, hogy anyukámnak viszonylag hosszú ciklusai voltak, és azt is, hogy meglehetősen sokat próbálkoztak apukámmal, mire megszülettem, szóval biztos voltam benne, hogy nekem valami hasonló „bajom” van, és hogy ez amolyan „családi vonás”.

A PCOS ma már minden ötödik nőt érint, és ebben a betegségben szenved a teherbe esésért küzdő nőknek a háromnegyede, ennek ellenére azt, hogy pontosan mi okozza, egész mostanáig nem tudták az orvosok. „Annak ellenére, hogy a PCOS az egyik leggyakoribb hormonális zavar, ami a termékeny korú nőket érinti, mostanáig nem kapott elég figyelmet” – ismerte el az Adelaide Egyetem kutatója, Robert Norman.

Most azonban megtört a jég! Paolo Giacobini, a Francia Nemzeti Egészségi és Orvosi Kutatóintézet kutatója és kollégái ugyanis rájöttek, hogy a betegséget az úgynevezett anti-Müllerian hormon (AMH) túltermelődése váltja ki, még a terhesség alatt. A hormonnak egyébként fontos szerepe van az emberi fejlődésben: egész pontosan az embrió nemi differenciálódásában.

A kutatók az elméletüket egereken tesztelték, és úgy tapasztalták, azoknál a nőstény egyedeknél, amelyeknek anyját a vemhesség alatt nagyobb mennyiségű anti-Müllerian hormonnal kezelték, jelentkeztek a PCOS tünetei, például a kései pubertás és a rendszertelen peteérés. A kutatócsoport képes volt visszafordítani a folyamatot egy cetrorelix nevű intravénás szer segítségével.

A biztató eredmények után a kutatócsoport reméli, hogy az év végétől PCOS-ben szenvedő nőkön is tesztelheti majd a cetrorelix hatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top