Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

Mégsem hormonokkal, hanem sugárkezeléssel kellene gyógyítani a prosztatarákot

Előrehaladott klinikai vizsgálati eredmények alapján ausztrál kutatók egyetlen dózisú sugárterápiát javasolnak a prosztatarák gyógyítására az életminőséget megváltoztató hormonterápia helyett.

Végre remélhetjük, hogy egy egyszeri sugárterápiával mellőzhető az élethosszig tartó hormonkezelés és annak sok potenciális mellékhatása” – mondta pénteken Shankar Siva, aki a Victoria állambeli Peter MacCallum Rákközpontban folytatott kutatást vezeti. A professzor hozzátette, hogy ezzel a páciensek életminőségében valóban jelentős javulás állhat be, és a módszer valódi előrelépést jelenthet a prosztatarák kezelésében.

A kísérletben részt vevő betegek normális esetben egész életükben tesztoszteronblokkoló hormonterápiát kaptak volna, amelynek mellékhatásai között szerepelnek a menopauza-jellegű tünetek, a hőhullámok, a libidó elvesztése és a csontritkulás is. Két év alatt 33 pácienst kezeltek az új eljárással. A betegek felének a későbbiekben egyáltalán nem volt szüksége hormonterápiára, egyharmaduknál pedig a kutatás időtartama alatt nem tért vissza a daganat. Az eredmények azt mutatták, hogy a sugárdózissal kezelt daganatok 93 százaléka jól reagált a kezelésre.

Forrás: Unsplash

A sztereotaktikus ablatív sugárterápiának (SABR) nevezett kezelés során a pontosan meghatározott sugárdózissal egyenesen a daganatot célozzák meg. A kezeléshez nincs szükség kórházi tartózkodásra, egyetlen órát vesz igénybe a terápia. A kutatók azt is felmérték, hogyan változott a kezelés után a betegek életminősége, és a kérdőívek szerint a páciensek meg tudták őrizni a kezelés előtti életminőségüket.

Címlap

top