Egészség

Nagyon sok vérnyomáscsökkentő árusítását állították le a gyógyszertáraknál

Felmerült a gyanú, hogy minőségi hibás hatóanyag van bennük, ezért számos vérnyomáscsökkentő forgalmazását felfüggesztették.

Tételesen felsorolják az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján, mely vérnyomáscsökkentők forgalmazását függesztik fel péntektől. A 27 különböző termék felfüggesztésének oka, hogy minőségi hibás lehet a készítmények egyik hatóanyaga, a valzartán.

(Fotó: Tumblr)

A valzartán mellett több készítmény vízhajtó anyagot is tartalmaz, ezekre szintén felhívja a figyelmet az OGYÉI tájékoztatása. Az érintett gyógyszerek miatt vizsgálat indult a gyártóhelyen, amíg az nem fejeződik be, a forgalmazásuk szünetel. Valószínű, hogy a valzartánt szedő betegek hozzájuthatnak gyógyszerhez most is, csak nem biztos, hogy ahhoz, amit rendszeresen szednek, hanem valamelyik hivatalosan felajánlható helyettesíthető termékhez.

A felfüggesztésről a hvg.hu szerzett tudomást. Kérdéseket is küldtek az OGYÉI-nek, de péntek délutánig nem kaptak választ, viszont úgy tudják, a hatóság külön elküldte a gyógyszertáraknak a felfüggesztésekről készített listát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top