Egészség

Hálapénzt kért, két év börtönt kapott a budapesti orvos

Részletfizetésre volt lehetőség, könyvet viszont nem fogadott el.

Kilencrendbeli vesztegetés elfogadása bűntette miatt első fokon két év börtönbüntetést szabott ki a bíróság egy ortopédsebészre, aki 2009 és 2013 között egy budapesti kórházban többször hálapénzt kért és fogadott el a betegeitől – írja az Index. Az orvos az OEP által finanszírozott ellátásért kért több ízben is pénzt, sőt arra is volt példa, hogy az önként felajánlott összeget kevesellte, és feljebb alkudta.

A sebész néha előre közölte, hogy milyen összeget vár el, máskor viszont csak a beavatkozás után nyújtotta be igényét, és volt olyan eset is, amikor részletfizetési lehetőséget ajánlott a betegének. Amikor pedig az egyik páciense egy nagyobb értékű könyvvel szerette volna meghálálni a munkáját, a vád szerint az ajándékot visszautasította, és egyértelműen utalt rá, hogy hálapénzt vár helyette.

Az orvost a kétéves börtönbüntetés mellett a bíróság három-három évre eltiltotta hivatása, illetve a közügyek gyakorlásától is; a rendelkezés szerint a büntetés letöltésének fele után a vádlott feltételesen szabadlábra bocsátható. Az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top