Egészség

Kis híján halálra marták a medúzák a magyar úszót

Mányoki Attilának már csak 1500 métere volt hátra a csaknem 34 kilométeres távból, amikor a szervezők kiemelték a vízből, mert a méreg hatására önkívületi állapotban úszott.

Csoda, hogy életben maradt Mányoki Attila hosszútávúszó, akit az Ocean’s Seven verseny utolsó, hetedik próbáján megcsípett egy medúza. Az Írország és Skócia között található Ír-csatorna 33,7 kilométeres távjából már csak 1500 méter volt hátra, amikor Attilát a kísérőhajó személyzete kiemelte a vízből – írja a Bors.

Akkor már tíz és fél órája úsztam. Utóbb megtudtam, négy és fél óráig ösztönből tempóztam, önkívületi állapotba kerültem

– mondta az úszó, aki egy kórház intenzív osztályán eszmélt fel.

Először kómában tartották, majd öt napon keresztül távolították el a medúza mérgét a szervezetéből. A méregtől előbb a bal tüdeje omlott össze, majd a jobb részlegesen károsodott, és veszélybe kerültek a belső szervei is. Fájdalmai enyhítésére morfiumot is használtak.

Az oroszlánmedúza akár 200 kilósra is megnőhet, csápjai pedig akár 50 méteres is lehetnek. Az úszó krémmel próbált védekezni ellenük, de hiába, a speciális úszóruhát pedig tiltja a versenyszabályzat.

Mányoki Attila már hazafelé tart, de nem légi úton, mert hat hétre eltiltották a repüléstől az orvosok. Így is minden városból be kell jelentkeznie a doktoroknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top