Egészség

Ezért teszi tönkre a napodat a szundi üzemmód

Bár reggel, álomittasan jóleshet még akár 5 percre is visszahanyatlani az ágyba, és bőszen nyomkodni a telefonon a szundi gombot, de több rosszat okozhat, mint jót.

Valójában a szundi elhatározásakor az agyad úgy fogja venni, hogy szabad jelzést adhat a téged mély álomba küldő hormonoknak. A Sleep Clinics Service szakemberei szerint ez okozza az „alvási tehetetlenséget”, azt a szörnyű érzést, mintha órákig aludtál volna. 

alvas, mobil

„Az alvási ciklus megkezdése nem a legjobb időpont arra, hogy felriasszon az ébresztőórád. Ilyenkor úgy érezheted magad, mintha nagyon rosszul aludtál volna egész éjszaka, még akkor is, ha úgy aludtál, mint a tej. Amikor bekapcsolod a szundi gombot, a tested és az agyad összezavarodik. Pillanatokkal később, hogy felébredtél összerezzenve, azt mondod nekik, hogy itt az ideje aludni. És ha ez így megy tovább még kétszer vagy többször a szundi gombot nyomogatva, ez a zűrzavar csak növekszik.”

A Sleep Clinic Services azt javasolja, hogy 10 perccel későbbre állítsd az ébresztést, mint felébredj és 5-10 percre még visszaszenderedj. Ha az alvási ciklus vége felé szakítod meg az alvást, akkor ez a fura, rossz érzés 30 percig tarthat. Azonban a kutatások azt mutatják, hogy a korai vagy mély alvási állapotból való felébredés következtében az említett érzés akár 4 óráig is fennállhat.

Daily Star

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top