Egészség

Mennyire kell félnünk a nyugat-nílusi láztól?

Az emberek többsége észre sem veszi, hogy megfertőződött a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal, tünetmentesen vészelik át a betegséget. Ám az esetek kis részében bénulást, kómát és halált okozhat a vírus. Itthon is meghaltak idén a fertőzésben, de pontosan nem tudni, hányan. Mutatjuk, mit kell tudni a nyugat-nílusi lázról, és mit lehet tenni, hogy megússzuk.

Magyarországi halálos áldozatot is követelt már idén a nyugat-nílusi láz. Egy esetről a hajdúszoboszlói Járóbeteg-Ellátó Centrum főigazgatója, Varga Tamás számolt be a Facebookon. Azt írta, hogy Hajdú-Bihar megyében 6 ember fertőződött meg nyugat-nílusi lázzal ebben az évben, egyikük pedig nem élte túl a betegséget.

A bejegyzés augusztus 10-i, ám a haláleset nem szerepel az ÁNTSZ augusztus 16-án kiadott heti jelentésében – mutat rá a Hvg.hu. Év közben csak a megbetegedések számát közlik, tavaly is csak az év végén hozták nyilvánosságra, hányan haltak meg.

Pedig könnyen lehet, hogy már többen is életüket vesztették a fertőzés miatt. A Hvg.hu legalábbis úgy értesült, hogy a közelmúltban is történt egy haláleset nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban. Ám ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Annyi biztos, hogy itthon 2018-ban 39 megbetegedést regisztráltak mostanáig, ebből 16-ot augusztus 10. és 16. között. A legtöbben Hajdú-Bihar megyében lettek betegek a vírustól (10-en), de Bács-Kiskun és Békés megyében is 5-5 eset fordult elő. A többi megyéből és Budapestről 1-3 megbetegedést jelentettek.

Tavaly 23-an kapták el a nyugat-nílusi vírust az országban, közülük 4-en meghaltak. Mindannyian 60 év fölöttiek voltak. Az elmúlt években nagyon hullámzóan alakult, hányan fertőződtek meg Magyarországon, a betegek száma ugyanis függ a szúnyogok számától, utóbbit pedig nagyban befolyásolja az időjárás.

A nyugat-nílusi láz Magyarországon

 

Legtöbbször tünetmentes, de halálos is lehet

A nyugat-nílusi láz vírusgazdái a madarak, közöttük szúnyogcsípéssel terjed a betegség, és a szúnyogok révén az emberek is elkaphatják a vírust. Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és valószínűleg életre szóló immunitás alakul ki bennük.

Az esetek nagyjából ötödében a megbetegedés enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz: láz, fejfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodás, de bőrkiütés is megjelenhet. Többnyire 3-6 nap alatt meggyógyulnak.

A fertőzést csak úgy lehet elkerülni, ha megelőzzük a szúnyogcsípéseket

Egy százalék körüli arányban azonban súlyos következményei lehetnek a fertőzésnek. Agyhártya- vagy agyvelőgyulladás alakulhat ki, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. Ezekre a tünetekre kell figyelni: fejfájás, láz, tarkómerevség, zavartság, merevség, görcsök, mozgáskoordinációs zavarok. A legnagyobb veszélyben az idős, 60 év felettiek vannak, valamint azok, akiknek legyengült az immunrendszerük.

A megszokott körülmények között emberről emberre nem terjed a kór, így a mindennapi érintkezés és szex sem jelent veszélyt.

Vérátömlesztés vagy szervátültetés útján azonban átterjedhet, ezért aki akár egyetlen éjszakát is töltött olyan területen, ahol megjelent a vírus, 28 napig nem adhat vért. Nagyon ritkán előfordult, hogy szoptatás vagy terhesség alatt az anya adta át a gyerekének a fertőzést.

Nem lehet gyógyítani, megelőzni is csak szúnyogirtóval

A nyugat-nílusi láz ellen nincs speciális kezelés, és védőoltás sem létezik. Csak a tüneteket lehet kezelni, amelyek még egészséges embereknél is akár hetekig eltarthatnak. Jelenleg az egyetlen hatékony védekezés a nyugat-nílusi láz ellen, ha megelőzzük a szúnyogcsípéseket.

  • Hajnalban és sötétedéskor – amikor a szúnyogok a legaktívabbak – használjunk szúnyogriasztót a szabadban, viseljük hosszú ujjú és szárú ruhákat.
  • Gondoskodjunk arról, hogy a szúnyogok ne jussanak be a lakásba. Nézzük meg, jól zárnak-e a szúnyoghálók, az ablakok és az ajtók.
  • Használjunk szúnyogirtó spray-t a lakásban, de arra ügyeljünk, hogy a permetet ne lélegezzük be, és miután hatott, szellőztessünk ki (természetesen szúnyoghálón keresztül).
  • Szüntessük meg azokat a helyeket, ahol a szúnyogok szaporodni tudnak a környezetünkben. Ne maradjon felesleges víz a virágtartókban, vödrökben, hordókban, medencékben.

Mivel a vírus szúnyogcsípéssel terjed, a megbetegedések akkor jelentkeznek, amikor sok a szúnyog. Általában július második felében kezdődnek a fertőzések, a legtöbb beteget pedig augusztusban és szeptemberben regisztrálják.

Ezeken a területeken fordultak elő megbetegedések 2018-ban (Forrás: ECDC)

Európában eddig összesen 273 nyugat-nílusi láz okozta megbetegedést jegyeztek fel 2018-ban. A legtöbben Szerbiában fertőződtek meg, a belgrádi közegészségügyi intézet adatai szerint 159 beteg közül 15-en meghaltak, 4-en az elmúlt héten. Az európai statisztikák alapján idén sok fertőzést történt még Olaszországban (123), Görögországban (75) és Romániában (31).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top