Egészség

Reménysugár a cukorbeteg gyerekeknek – Magyarországra ért a KiDS program

A diabéteszes gyerekekre egyszerűen nincs felkészülve az oktatási rendszer, sok helyen nem is merik bevállalni őket, mert nincsenek a kellő tudás birtokában. Ezen változtathat az a nagy sikerű nemzetközi program, amelyik végre hozzánk is elért, és öt iskolában már el is indult.

Dávid másfél éves volt, amikor a szülei azt vették észre, hogy állandóan szomjas, és rengetegszer pisil. A háziorvos szülők rögtön sejtették, hogy egészségügyi probléma áll a háttérben, és amikor megmérték a kisfiú vércukorszintjét, a gyanú rögtön beigazolódott: 20 feletti értéket mutatott az eszköz, miközben a normál érték 4-6 körül van.

„A kivizsgálásokból egyértelműen kiderült, hogy cukorbeteg, a cukorbetegségnek is az 1-es típusában szenved – mondja Balázs, Dávid édesapja. – Ez azt jelenti, hogy az autoimmun rendszere valami miatt gátolja az inzulintermelést, amire az egyedüli megoldás az inzulin külső bevitele, ami többféle eszközzel történhet: vagy injekciós megoldással, vagy a 24 órás folyamatos működésű inzulinpumpával. Meg kellett tanulnunk a diétájának megfelelően étkeztetni, ilyen kicsi gyermekként nem is emlékszik a kezdetekre, mondhatjuk, hogy ő ebbe beleszületett.

Ha diabéteszről beszélünk, azt nevezhetjük betegségnek, de nevezhetjük állapotnak is. Ha jól tudják szabályozni a betegséget, akkor semmi különbség nem vehető észre egy egészséges, és egy cukorbeteg ember között. Ha ismerjük az adott ételek felszívódási idejét vagy cukortartalmát, akkor teljesen egészséges életvitelt tudnak folytatni ők is” – magyarázza az édesapa.

Persze a mindennapi életben rengeteg odafigyelést igényel egy cukorbeteg kisgyerek, hiszen a kicsik szaladgálnak, játszanak, sportolnak és könnyen megfeledkeznek az állapotukról. „Mindig kell náluk lennie ételnek, szőlőcukornak, üdítőnek, amit a vércukorszint leesésekor meg tudnak enni – mondja az orvos apuka. – Általában a gyerekek is szokták már érezni a hipoglikémiát, azaz az alacsony vércukorértéket. Nekünk van egy visszajelző rendszerünk, ami egy bőr alá behelyezett érzékelőből (szenzor) és egy mobilapplikációból áll. Az érzékelőt hetente újra kell szúrni, és az adatokat küld az inzulinpumpának, és az megjeleníti a vércukorszintet egy diagram formájában, ezt pedig átküldi egy applikáció segítségével. Ezeket az adatokat látjuk a gyermek aktuális vércukorszintjéről, így a nap 24 órájában figyelni tudjuk azt. Ez akár a kezelőorvossal is megosztható!”

Fotó: Thinkstock

Bár a cukorbeteg gyerekek száma évről évre nő, általános tapasztalat sajnos, hogy az oktatási intézmények nincsenek felkészülve a fogadásukra, ezt Dávid apukája is meg tudja erősíteni.

„Sajnos nagyon sok óvoda és iskola eltanácsolja a diabéteszes gyermekeket, egyszerűen nem vállalják be őket. Én, mint szülő és mint orvos meg is tudom ezt érteni, meg nem is. Megfelelő oktatással, illetve odafigyeléssel kiküszöbölhetőek lennének a problémák, hiszen ezek a gyerekek 10 éves koruk után már mindent meg tudnak oldani maguktól, minimális odafigyelést igényelnek. A feleségem és én is eleinte hetekig bent voltunk a gyerekkel az iskolában, az óvodában, ahol mindenben közreműködtünk addig, ameddig tovább tudtuk adni a tudásunkat.”

Abban, hogy az iskolai környezet is fel legyen készülve a diabéteszes gyerekek igényeire várhatóan sokat fog segíteni az a diabétesz oktatási program, amely a héten indult el Magyarország öt általános iskolájában. A program célja, hogy felhívja a gyerekek, szülők és tanárok figyelmét a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretekre, illetve, hogy segítse a cukorbeteg gyermekek iskolai integrációját. A KiDS programot a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozta létre, Magyarországon a Sanofi gyógyszercég támogatásával és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével valósul meg.

A KiDS magyarországi programjában kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges életmódjával kapcsolatos, valamint a betegségmegelőzésről szóló ismeretek is.

„Ma már nem csak idős korban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség. A gyerekkori elhízással párhuzamosan sajnos évről évre nő az ezzel a betegséggel diagnosztizált tinédzserek és fiatal felnőttek száma. Pedig egészséges életmóddal a 2-es típusú diabétesz 70 százalékban megelőzhető lenne” – mondta el a programot bemutató sajtóeseményen Stella Péter, a Sanofi orvosigazgatója.

A KiDS abban segíti az oktatási intézményeket, hogy azok megfelelő támogatást tudjanak nyújtani a cukorbeteg gyerekeknek. Magyarországon jelenleg a 18 év alatti fiatalok között több mint 3600-an élnek 1-es típusú diabétesszel. Ha az érintett gyerek a várt támogatás és elfogadás helyett diszkriminációval szembesül, az könnyen önbizalomhiányhoz és a kezelés elhanyagolásához vezethet. Ezért a KiDS program egyes elemei – képzések, interaktív tananyagok, tematikus napok – nem csupán a cukorbeteg kisgyerekekhez, hanem az őket körülvevő pedagógusokhoz, szülőkhöz és egészséges osztálytársakhoz is szólnak.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója elmondta, hogy idehaza egyedülálló módon valósul meg a program, mely az alternatív szülői és tantestületi értekezlet mellett a 9-11 éves gyerekeket egy 5 állomásból álló játékos foglalkozás formájában ismerteti meg azzal, hogyan élik mindennapjaikat cukorbeteg társaik. A gyerekeknek szóló tematikus napokat, melyek lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei is részt vesznek, november 16. és december 5. között rendezik meg három vidéki és két fővárosi iskolában. A felnőttek képzése már elindult, a pedagógusok és a szülők nem csak az előadást követték rendkívüli figyelemmel, de aktívan részt vettek a vércukormérésben is.

A program eddig öt hazai iskolában indult el kísérleti jelleggel, a szervezők célja, hogy a diabéteszről szóló ismeretek valamennyi iskolába eljussanak a jövőben. Magyarországon közel egymillió embert érint a cukorbetegség, ebből az 1-es típus kb. 50 ezret. „Szinte minden óvodába, iskolába jár diabéteszes gyerek. Ez tipikusan egy olyan betegség, ami egészégnevelést kíván. A betegellátást is jelentősen segíti, ha minél több gyermek, szülő és pedagógus képes felismerni a cukorbetegség jeleit” – mondta el dr. Kis János Tibor diabetológus, a Magyar Diabétesz Társaság tagja.

A KiDS programról minden további információt megtalálhattok itt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top