Egészség

Négy napra megvakult egy 11 éves kislány a halloweeni kontaktlencsétől

A szemorvosok szerint a gyerekek gyakran rosszul használják a lencséket.

Négy napig nem látott az a 11 éves kanadai kislány, akinek megsérült a szaruhártyája egy halloweeni színezett kontaktlencsétől – írja a The Sun.

A 11 éves kislány, Emilie Turcotte körülbelül négy órán keresztül viselte a lencséket az iskolájában, vacsorához levette, majd az este folyamán ismét viselte a barátaival. Másnap reggel égető fájdalmat érzett, alig bírta kinyitni a szemét. Édesanyja elmondása szerint vérvörösek voltak a szemei, a kislány pedig semmit sem látott. Rohantak az orvoshoz, aki megállapította, hogy a rosszul használt kontaktlencse miatt megsérült a kislány szaruhártyája, ez pedig ideiglenes vakságot okozott nála. Négy nap múlva kezdett el visszatérni a látása, de egy hónapon keresztül napszemüveget kell viselnie, hogy védje a szemét. A kislány öt barátja is ugyanilyen kontaktlencsét viselt, nekik azonban semmi bajuk nem lett.

Halloween warning after girl, 11, goes BLIND from spooky coloured contact lenses

A GIRL of 11 went blind for four days after wearing coloured contact lenses for Halloween, her mother says. Emilie Turcotte woke in agony screaming her eyes were "burning like fire" the morning after she wore them to go trick-or-treating with pals in Montreal.

Emilie édesanyja most minden szülőt figyelmeztetni szeretne, mert szerinte a halloweeni kontaktlencsék sokkal veszélyesebbek, mint gondolnánk. A hírportál idéz egy szemészt, aki szerint halloweenkor sok hasonló esettel találkoznak. A gond az, hogy a gyerekek nem tudják megfelelően használni a kontaktlencséket: sokszor rosszul tárolják, rosszul teszik fel, de olyan is van, hogy egymás között cserélgetnek. Mondanunk sem kell, hogy ezzel komoly károkat okozhatnak a szemükben. Fertőzéseket kaphatnak el, illetve az érzékeny szaruhártyát is felsérthetik.

Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top