A D-vitamin csontfejlődésben betöltött szerepe régóta ismert, de számos más területen is jótékony hatása van:
- segít a cukorbetegség megelőzésében
Az elhízással foglalkozó obezitológiai kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin-hiány fontos szerepet játszik az elhízás kialakulásában.
- hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez: azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamin-hiányosak, nagyobb valószínűséggel lépnek fel légzőszervi megbetegedések
- fokozza az inzulintermelődést, és befolyásolja az idegrendszer fejlődését.
- rákos megbetegedések is összefüggést mutatnak a krónikus D-vitamin-hiánnyal. A végbélrákban, prosztatarákban, méhrákban, hasnyálmirigyrákban és a tüdőrákban szenvedők szervezetében lényegesen alacsonyabb a D-vitamin-szint.
D-vitaminban gazdag ételek
Gomba: folsav-, szelén-, C-vitamin-, cink- és káliumtartalma mellett D-vitaminban is gazdag.
Szardínia: jó, ha gyakran kerül a tányérra, mert nemcsak a szem és az agy számára hasznos omega-3-at tartalmazza, hanem B12- és D-vitamint is.
Tojás: A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan tápanyag van a tojásban, ezért fontos részét kell hogy képezze az étrendnek.