Egészség

A nyakmasszírozótól a szexuális segédeszközig – A vibrátor igazi története

A vibrátor történetével kapcsolatos tévhitet cáfolt meg egy tudós.

A vibrátorról sokan úgy tudják, hogy először a viktoriánus korban használták az orvosok a női pácienseik hisztériájának kezelésére.

A fejfájástól az ideg-összeroppanásig mindenre bevetették az orgazmusterápiát, a vibrátorral pedig megkímélték magukat a fáradságos kézimunkától. Ezt az eredetet több film is feldolgozta, ám úgy tűnik, mindez csak fikció – írja a BBC.

Hallie Lieberman, a Georgia Technológiai Intézet történésze a kollégájával utánajárt a sztorinak. Kiderült, hogy a vibrátornak nevezett eszközöket eredetileg hát- és nyakmasszírozóként reklámozták, amelyeket aztán csak az 1900-as és 1910-es években kezdtek a nők intim módon használni.

Egy angol elektromos vibrátor 1909-ből (Fotó: Science Museum)

Korábbról azonban nincs erre utaló bizonyíték, akkor ugyanis afféle csodaszerként használták mindenféle betegségre a vibrátort a köszvénytől az álmatlanságig. Erotikus célokra ekkor még nem vetették be, főleg nem az orvosnál, pedig mostanáig ez a teória volt elfogadott.

Az első reklám, amely burkoltan a vibrátor szexuális felhasználására utalt, 1903-ból származik. Persze ekkor még sima masszírozóként hirdették. 1915 környékén már kimondottan a vásárlókat célozták meg a gyártók az orvosok helyett, mivel rájöttek, hogy gyógyításra alkalmatlan.

Az évek során aztán egyre jobban megjelent a reklámokban a szexualitás. A ma is ismert vibrátorokhoz hasonló modellek az 1950-es években jelentek meg, és a következő évtizedben kezdték őket árusítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top