A gyógyászatban a fekete bodza virágát, levelét és termését használják fel. A bodza virága tartalmaz flavonoidokat, valamint szaponinokat, klorogénsavat, ciánglikozidokat, illóolajat is. A bodza levelében cseranyagok és glikozidok halmozódnak fel. A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban.
Lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő a bodzából készült tea a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segít azoknak is, akiknek magas a vérnyomásuk, duzzadt a lábuk.
A gyógyteán és lekváron kívül alkalmazható még szörpként, limonádéként, alkoholos italként, mézként, színezőanyagként, valamint savanyúságként is. Szörpkészítésnél fontos, hogy csak teljesen érett, magtalan bogyókat használjunk fel, mert a bodza magja is gyengén mérgező.