nlc.hu
Egészség
A gyerekek agya is megváltozik, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

A gyerekek agya is megváltozik, ha túl sokat ülnek a képernyő előtt

Már napi 2 óra a digitális eszközökkel, és rosszabbul teljesítenek a felmérőkön. Az orvosok nem javasolják a kisgyerekeknek a digitális kütyüket.

Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyának fejlődésére. Az amerikai gyermekorvosok ezért nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

A kutatók szerint a digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: agyi képalkotó eljárással kimutatható változás következett be az okoseszközöket és videójátékokat használó gyerekek agyában.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros (85 milliárd forintos) költségvetéssel elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9–10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jelei tapasztalhatók.

„Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt” – mondta el Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.

Az NIH adatai szerint

a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké.

A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még többévi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket.

„Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk mi, kutatók, amelynek alanyai a következő generáció gyermekei” – magyarázta Dimitri Christakis, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlásairól szólva.

Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18–24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek szüleinek, a videócsevegésen kívül ne engedjék a kicsiket digitális médiát használni.

A tanulmány első adatait 2019-ben tárják majd a nyilvánosság elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top