Az ünnepi időszakban megtelnek az ügyeletes rendelők olyan betegekkel, akik gyomor-bélrendszeri problémákra panaszkodnak. Ennek oka, hogy egyszerűen nem tudunk ellenállni a karácsonyi menünek, és rendszeresen túlesszük magunkat. Pedig a véget nem érő lakomák puffadást, hányást, epegörcsöt, sőt akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak – figyelmeztetett a TV2.
Karácsonykor rendszerint nehéz, zsíros ételek kerülnek azt asztalra, mint például a halászlé, a töltött káposzta, a füstölt húsok és a bejgli. A magyarok pedig a tapasztalat alapján nem tudják megállni, hogy ne egyenek mindenből.
Dr. Horváth Zsuzsanna háziorvos a tévének azt mondta: azok, akik túl sok zsíros ételt és alkoholt fogyasztanak, súlyosabb esetben akár hasnyálmirigy-gyulladást is kaphatnak. Szintén kiemelt veszélyben vannak azok, akiknek epekövük van.