Egészség

Heteket képes átaludni a Csipkerózsika-szindrómás egyetemista lány

A 21 éves lánynak az egyetemet is szüneteltetnie kellett, mert átaludta a vizsgákat.

A Csipkerózsika-szindrómát nem a lusta, bulizós egyetemistákra találták ki. Egy létező, nagyon is komoly kórról van szó, ami az érintettek egész életét megkeseríti. Így Rhoda Rodriguez-Diazét is, egy 21 éves leicesteri lányét, aki nem jókedvéből alszik 22 órát egy nap.

A lányt gyerekkorában hiperinszomniával diagnosztizálták, azaz extrém kimerültséggel magyarázták, hogy napközben többször is le kellett dőlnie. Hogy valójában nem erről, hanem a millióból egy embert érintő Kleine-Levin szindrómáról van szó az esetében, arra csak tavaly szeptemberben derült fény.

A Csipkerózsika-kórnak is nevezett rendellenességgel élők időről időre kénytelenek átesni olyan periódusokon, mikor többet alszanak az átlagnál, akár 20 órát egy nap. Egy-egy ilyen tarthat 3 napig, de akár 2 hétig is. Rhodának az egyetemet is szüneteltetnie kellett, mert a vizsgái pont egy ilyen időszakra estek. A pszichológiahallgató lány azt mondja, egy időben nyomasztotta, mennyi mindent szalaszt el az alvás miatt, de mára megtanulta kezelni állapotát, és tudatosabban próbálja élni a mindennapjait. 

dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top