Egészség

6 évvel a diagnózis előtt szagolta ki a feleség férje Parkinson-kórját

A 68 éves egykori ápolónő a tudomány szolgálatába állította különleges képességét, hogy a mostaninál gyorsabb és könnyebb lehessen a Parkinson-kór diagnózisa.
joy parkinson kór szaglás

Joy Milne, a 68 éves egykori ápolónő nem akármilyen képességgel jött a világra; mint kiderült, 100%-os pontossággal képes kiszagolni azt, hogy valakinek Parkinson-kórja van-e. Milne erre azután jött rá, hogy férjét, Lest a betegséggel diagnosztizálták. „Már évekkel a diagnózisa előtt feltűnt, hogy valami megváltozott a férjemmel kapcsolatban. Nehéz szavakba önteni, hogy tulajdonképpen mi keltette fel a gyanúmat; a legjobban talán az írja le, ha azt mondom, megváltozott az addig ismerős testszaga” – nyilatkozta a BBC-nek Joy, majd hozzátette, sokáig sem ő, sem a férje nem tudta mire vélni a változást.

Hat évet kellett várniuk, hogy kiderüljön: Lest ekkor diagnosztizálták a Parkinson-kórral, méghozzá azzal a módszerrel, amit még Dr. James Parkinson fejlesztett ki, 1817-ben. Habár a módszert ma már elavultnak is hihetnénk, a helyzet az, hogy a mai napig nem sikerült az orvostudománynak olyan diagnosztikus módszert kifejlesztenie, ami hatékonyabban, pontosabban és gyorsabban azonosítja a Parkinson-kórt a szervezetben.

No, ezt az állapotot változtathatja meg Joy Milne, és a különleges képessége, amit a tudomány szolgálatába állított. Az elmúlt három évet – kis túlzással – a Manchesteri Egyetem orvostudományi laborjában töltötte, hogy a kollégáival rájöjjenek, mi okozza azt a pézsmaillatot a Parkinsonos betegek bőrfelületén, amit Joy ki tud szagolni. Az orvosoknak mostanra sikerült azonosítaniuk a kérdéses, bőrön lévő molekulákat, amiknek szerintük a korai diagnózisban lehet fontos szerepe.

Joy azt mondja, boldog, hogy részt vehetett a kutatásban, aminek eredményeit a manchesteri orvoscsoport a közelmúltban publikálta az ACS Central Science című lapban. Hozzátette, annak ellenére, hogy aktívan részt vett a kutatásban, képtelen szabadulni attól a gyötrő gondolattól, hogy mi lett volna akkor, ha már Les betegsége idején tudnak arról, hogy a furcsa pézsmaszag a Parkinson-kórt jelzi előre.

„Les a diagnózisát megelőzően visszavonult, magának való és depressziós lett, hangulatváltozásai voltak. Ha pontosan tudhattam volna, mi okozza ezt nála, teljesen másképp kezeltem volna a jelenséget” – magyarázza Joy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top