Egészség

Hosszú távon rákot okozhat az UV-sugárzás

A sugárzásnak káros hatásai vannak a szemünkre, ráadásul, bizonyos daganatfajták előfordulásának gyakoriságát is növelheti.

Hosszú távon káros hatásai lehetnek az ultraibolya sugarak a szemre, és különböző szembetegségek gyakoriságát is növelhetik – mondja Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikájának adjunktusa.

A szürke hályog, kúszóhályog és bizonyos daganatok gyakoriságát is növelheti a káros sugárzás – sorolja, hozzátéve: rövid távon is érheti túl sok UV-sugárzás a szemet, például egy sítúrán. Ilyenkor védelem nélkül néhány óra alatt nagyon nagy energiájú sugárzást kell elnyelnie a szem szaruhártyájának, meg is éghet, ezt nevezik hóvakságnak. Ez az egyetlen rövid időn belüli káros hatás, spontán regenerálódik.

A szakorvos szerint a védekezéshez a legfontosabb a megfelelő UV-szűrős napszemüveg, ami blokkolja az UV-sugarakat. Az ár nem szempont, mert az UV-szűrő olcsó technológia, és minden optikai termékbe belerakható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top