Egy jó ideje már arra jutottam magamban, hogy pont úgy kell bánni a cukorral, mint minden más függőséggel: el kell vágni kegyetlenül minden kapcsolatot vele, ha valaha meg akarok szabadulni tőle. Egészségtelen, ráadásul rossz hatással van a nadrágjaimra, mert folyton összemennek miatta, és még a közérzetem is rossz lesz tőle. A cukorral minden áldott nap küzdök, több sikerrel mostanában, de rendkívül nagy önuralmat kíván, ha valaki le akar szokni róla teljesen.
Vannak persze szerencsésebbek, akik nem édesszájúak, és a kávét is feketén isszák, sőt bármikor inkább választanak egy nagy tál salátát a habos krémes helyett, nekik a következő négy tipp Brigitte Zeitlin dietetikustól könnyen tartható, és nem okoz problémát, de nekünk, akik évekig küzdünk a cukorfüggőséggel, megváltó tanácsok lehetnek ezek.
1. Kerüld a helyettesítő ételeket!
Zeitilin szerint ha nagyon kívánunk egy bizonyos ételt, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha eszünk belőle, és nem keresünk mesterséges helyettesítőket.
Ha őrülten vágysz arra a jégkrémre, akkor egyél belőle fél adagot. Egészségesebb és kielégítőbb, mint ha ennél helyette két adag édesítős fagyasztott joghurtot.
A dietetikus szerint a helyettesítéssel nem lehet elűzni igazán a kívánósságot, csak az működik, ha tudatosítjuk magunkban, hogy ha eszünk cukrosat, akkor még több cukrosat fogunk kívánni, és végül emiatt nem esszük meg a jégkrémet, mert nem akarunk kiszúrni magunkkal.
2. Keress természetes édesítőket!
Zeitilin nem nagy barátja a mesterséges édesítőknek, szerinte ezek ugyanúgy táplálják a cukor iránti vágyat, mint maga a cukor, ezért azt javasolja, hogy maradjunk a fűszereknél, aromáknál és gyümölcsöknél. A friss gyümölcs egyértelműen a legjobb választás, ha édesre áhítozunk, de nyilván nem reszelhetünk bele a kávéba egy fél almát, úgyhogy inkább csak desszert, nasssolás helyett ajánlott a fogyasztásuk. A kávéhoz például azt mondja, hogy a fahéj a legjobb cukorhelyettesítő, de egy kis vaníliakivonat is segíthet. Ugyanígy használható ez a kettő joghurtokban, turmixokban, bármiben, amihez kis édes ízt akarunk adni.
3. Készülj fel nasikkal!
A legnehezebb része a napnak, amikor csak úgy az íze kedvéért akarunk édeset enni, mert már fáradt az agyunk, vagy csak rágni szeretnénk, természetesen édességet. Ezért javasolja a dietetikus, hogy mindig legyünk felkészülve nasikból, amelyek hozzáadott cukortól mentesek. Zeitlin kedvencei a következők:
- egy evőkanál mogyoróvaj egy kocka étcsokival;
- fél pohár görög joghurt, 2-3 csepp vaníliakivonat, egy teáskanál kakaópor összekeverve;
- 2-3 szem datolya hosszában félbevágva, mogyoróvajjal megkenve;
- koffeinmentes tejeskávé 2-3 csepp vaníliakivonattal és fahéjjal;
- fél pohár szőlő egy evőkanál mogyoróvajjal;
- fél pohár fagyasztott erdei gyümölcs;
- szeletelt alma fahéjjal megszórva.
4. Változtass az étrendeden!
Ha egész álló nap a cukor után sóvárgunk, akkor valószínűleg nem jól rakjuk össze az étrendünket, a dietetikus szerint ilyenkor több proteinre és rostra van szükségünk, hogy elnyomjuk a cukoréhséget. A görög joghurt, tojás, mogyoróvaj, sok gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona a barátunk ebben az esetben.
Ha le akarod győzni a cukor utáni sóvárgást, akkor a napi rutinon kell változtatni az étkezésben. Mindig reggelizz, igyál elég vizet, és aludj rendesen. Ezzel tudsz a legtöbbet segíteni magadnak.